Aug
10
2011

Acasa la Mos Craciun

Iernile sunt lungi şi întunecate, primăverile scurte şi însorite, verile pline de lumină, iar toamnele colorate. La Rovaniemi se ajunge foarte uşor, direct de la Bucureşti, cu o mică escală în Helsinki. În aeroport, în zona de unde se iau bagajele, vă aşteaptă un display cu animalele sălbatice care trăiesc în zonă. Nu lipsesc de aici ursul şi vulpea, iar la ieşirea din aeroport o turmă de reni imortalizată în metal vă urează bun venit pe acest tărâm magic.

Cu numai 5 euro/persoană puteţi ajunge în centrul oraşului (cu opriri la hotelurile mai mari) la bordul unui microbuz al cărui şofer este îmbrăcat în Moş Crăciun – nu acum, ci în sezonul de iarnă. Şi fiindcă veni vorba de hotel, cele mai primitoare şi mai călduroase (şi la propriu, şi la figurat) hoteluri din oraş sunt City Hotel şi Clarion Santa Claus Hotel, ambele situate în centru.

Cel mai întins oraş european

Totul se află în centru, deoarece Rovaniemi, chiar dacă este cel mai întins oraş din Europa (oficial, are în jur de 8.000 de kilometri pătraţi), are un centru mic cât o piaţă mai mare de pe la noi. Astfel, cluburi, restaurante, fast food-uri, magazine, malluri, muzee şi biserici se află toate la câteva străzi distanţă unele de altele.
Muzeul Arktikum este principalul motiv pentru care merită să petreceţi cel puţin o zi aici. Ghizii vorbesc o engleză perfectă şi te conduc prin istoria Cercului Polar de Nord, a Oceanului Arctic şi îţi dezvăluie modul de viaţă al laponilor, locuitorii indigeni ai acestor locuri. Expoziţii despre floră, faună şi încălzire globală, precum şi de costume tradiţionale sau de arhitectură laponă sunt locuri pe care nu trebuie să le rataţi. Muzeul este imens, aşa că vă va trebui o zi întreagă pentru a vă putea bucura liniştiţi de toate exponatele.
La lăsarea serii, îndreptaţi-vă spre barul Zoom It de lângă hotelul Santa Claus pentru un pahar, înainte de a lua cu asalt Onella, cel mai mare şi mai tare club din Rovaniemi şi de la Cercul Polar. Există aici patru săli şi şase baruri. În fiecare sală se cântă alt tip de muzică. Activităţile în aer liber la Rovaniemi diferă şi nu prea, în funcţie de anotimp.

Cercul Polar trece prin piaţa mare

Iarna, nimic nu se compară cu o vizită în satul lui Moş Crăciun. Situat la câţiva kilometri nord de centrul oraşului, complexul este destinat, normal, copiilor. În anotimpul sărbătorilor este feeric luminat, iar renii şi elfii mişună pregătind marea călătorie din Noaptea de Ajun. Dacă aveţi copii mici, puteţi să-i înscrieţi la şcoala de elfi pentru a învăţa cum să devină ajutoare ale Moşului. În acest timp, vă puteţi continua explorarea.
Prin piaţa mare a satului trece Cercul Polar. Puteţi sări peste linia ce delimitează tărâmul Arctic de lumea noastră, iar pentru câţiva euro puteţi cumpăra şi un certificat care să ateste că aţi trecut Cercul Polar de Nord.
Abateţi-vă din drum pe la oficiul poştal al lui Moş Crăciun pentru a le trimite celor dragi vederi cu ştampilă şi timbre din ţara Moşului. Sunt garantate să ajungă exact în seara de Ajun.

În poze cu Moşul

Deschideţi larg buzunarele şi portofelele şi intraţi în magazinele de suveniruri. Tot ce poartă marca lui Moş Crăciun poate fi cumpărat aici. De la globuri şi beteală până la reni de pluş şi sănii împodobite. Faceţi cumpărăturile, luaţi un ceai cald aromat şi treceţi să-i luaţi pe copii pentru vizita obligatorie în camera lui Moş Crăciun. Moşul vă va întâmpina bucuros şi va face poze cu dumneavoastră, spre bucuria celor mici. De altfel, Moşul poate fi întâlnit în camera lui în fiecare zi a anului. Chiar şi vara…
Aşa că, dacă vă prinde vara în Rovaniemi, după ce v-aţi făcut poza cu Moşul, porniţi în drumeţii prin împrejurimile oraşului. Natura este generoasă, zilele sunt lungi, iar peisajele incredibile. Vizitaţi biserica nouă, cu o arhitectură impresionantă, mergeţi la pescuit pe malul unuia dintre cele două râuri ce străbat oraşul sau chiar faceţi o plimbare cu barca.
Aceasta este o parte din activităţile pe care le puteţi face într-o vacanţă de câteva zile la Rovaniemi. Nu uitaţi: pădurile şi lacurile din zonă sau satul lui Moş Crăciun ascund secrete despre care nu v-am povestit şi pe care merită să le descoperiţi singuri…

Atracţie – ferma de reni

Iarna sau vara, nu rataţi în Rovaniemi o vizită la o fermă de reni. Cele mai prietenoase animale din lume. Ajutoare de nădejde de veacuri ale laponilor din acest ţinut arctic. Hrăniţi renii cu muşchi şi licheni şi ascultaţi poveşti despre ei de la îngrijitori. Renul este crescut pentru carnea şi blana sa, iar din coarne artizanii creează adevărate obiecte de artă. Deşi în prezent este folosită mai mult pentru decor, blana de ren era în trecut principalul material din care laponii îşi făceau hainele.

1 Comment »

  • Ioana says:

    Am fost (si) la Rovaniemi, numai ca noi eram cazati dincolo de Cercul Polar, asa ca am mers cu autobuzul 4 ore dus, 4 ore intors, ca sa il vedem pe Mosul. In aceeasi zi, da? :-) Imi aduc aminte ca am ajuns primii la Mos in dimineata respectiva, nu era picior de copil pe acolo care sa ne stea in cale :-) )).

    Ne-am intors din Rovaniemi cu un sac de suveniruri si diplome: diploma de elf, diploma pt. trecerea Cercului Polar si Reindeers Driver’s Licence, plus autografe de la Mosul. De la ambii Mosi, de fapt, in caz ca nu stiai sunt 2, in locuri diferite :-D

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro