Mar
03
2009

Povestea Lonely Planet

lpDrumul din Anglia natala pana in Australia, tara in care Tony si Maureen Wheeler au decis sa se stabileasca, a durat 6 luni. Au cautat cele mai ieftine si mai practice mijloace de transport, locuri de cazare, de distractie si de luat masa. Nu le-au gasit intotdeauna. Astfel ca s-au trezit, la sosirea in Sydney, cu doar 72 de centi prin buzunare. Era 26 decembrie 1972.

Usor-usor au pus cap la cap bucatile de hartie unde isi notasera adrese, locuri si impresii si au scris prima lor carte “Across Asia on the Cheap” pe care au publicat-o la propria editura “Lonely Planet” - infiintata exact cu acest scop in toamna lui 1973. Cartea este povestea calatoriei celor doi, din Anglia pana in Australia pe uscat, presarata cu nenumarate sfaturi despre locuri care merita vazute, mancaruri indigene, hoteluri ieftine si mijloace de transport inedite. Adrese de hoteluri, hosteluri, case de oaspeti, restaurante, bodegi, piete de zi sau de noapte, agentii de turism si tot ce mai trebuie sa stie un calator inainte de a se aventura la drum au facut din “Across Asia on the Cheap” un best-seller. Doi ani mai tarziu aparea primul lor ghid turistic: “South-East Asia on a Shoestring”. Iar restul e istorie. Din 1975 Lonely Planet a publicat peste 500 de titluri acoperind intreaga lume si s-a extins pe TV si on-line.

Editura infiintata de Tony si Maureen Wheeler in 1973 a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de profil. Si cu siguranta cel mai influent. Cei doi nu numai ca au inventat un nou model de a scrie un ghid turistic. Au reiventat conceptul de calatorie.

PS Noi, “la Romania”, am facut prima data cunostinta cu numele Lonely Planet pe la mijlocul anilor ‘90 cand Discovery Channel difuza emisiunea cu acest titlu. Si majoritatea am devenit fani pe viata :). Mai apoi emisiunea a disparut dar a revenit sub o alta denumire, Globe Trekker. Si asta din ceva neintelegeri de culise intre Pilot Productions, casa producatoare, si LP. (Oricum s-ar numi pentru multi dintre noi emisiunea ramane tot Lonely Planet).

PS2 In octombrie 2007 sotii Wheeler au vandut 75% din companie gigantului britanic BBC International. La sfarsitul lui 2008 a aparut primul numar Lonely Planet Magazine. Povestea continua. Iar eu voi reveni la ea pentru ca mai sunt multe de spus.

“All you’ve got to do is decide to go and the hardest part is over. So go!”

Tony and Maureen Wheeler

3 Comments »

  • Cezar says:

    Tocmai am terminat de citit “Unexpected destinations” al lui Wheeler cu povestea lui si al lui LP pana in 2004 :) Ieri am terminat-o :) Nu stiam ca a vandut la BBC.

  • Cezar says:

    Si apropos… cel mai tare LP pe care il am in biblioteca e o adevarata carte de istorie a sfarsitului perioadei comunismului… Lonely Planet Eastern Europe 1988 - e fascinanta ! Am cumparat-o acum cativa ani pe Khao San Thanon, dar e incredibila - poti vedea diferente din viata de zi cu zi a tarilor ex-comuniste si iti aduci aminte zeci, poate sute de amanunte din viata de zi cu zi din anii aceea pe care le-ai uitat. In cartea care tocmai am citit-o, Wheeler zicea ca a avut probleme cu cartea pentru ca imediat dupa ce a aparut, au avut loc marile schimbari din 1989 care au schimbat radical multe informatii de acolo, iar cartea fusese scrisa destul de “politically correct” - cum de altfel si astazi sunt scrise si alte ghiduri cum ar fi cel de Coreea de Nord.

  • catalinex says:

    ciudat te mai plimba viata… dintr-un jurnal de calatorie sa te transformi intr-un manual de istorie :D

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro