Un zbor cu Aeroflotul este un cadou pe care orice pasager trebuie să și-l ofere măcar o dată în viață. Eu zbor mai mult decât orice alt om pe care-l cunosc – și care nu este de meserie pilot sau însoțitor de bord așa că nu-mi dau cu părerea degeaba. Piloții de la Aeroflot sunt, poate, cei mai pricepuți cu care am zburat. Spun poate pentru că alături de ei în topul meu îi am și pe cei de la Tarom. Decolări perfecte, aterizări asemenea, zboruri line indiferent de vreme. Un sentiment de siguranță pe care cu greu îl regăsesc la alte linii aeriene. Și mă opresc aici. Ba, mai spun și de avioane noi, curate, strălucesc de curate, bine întreținute, filme bune, seriale noi, muzică pe toate gusturile. Destul pentru o călătorie, cât de lungă ar fi, perfectă? Aproape. Și asta pentru că servirea, limba engleză, mâncarea și băutura lasă de dorit. O prietenă îmi spunea, înainte să zbor pentru prima dată cu ei, că Aeroflot sunt buni să te ia din punctul a și să te ducă în punctul b în condiții de maximă siguranță. Ce se întâmplă între cele două puncte nu contează. Și tot ea îmi povestea cum o însoțitoare de bord a întrebat-o odată “Ce beți?” ea a răspuns “Nimic, mulțumesc.” iar stewardeza: “Cu lapte?”

Mâncarea e proastă dar zborul e lin așa că voi preferă mereu Aeroflotul. Cât de proastă? De la Moscova la Londra am primit această tocană de miel cu hrișcă. Rece.

A2

În schimb în aeroport la Moscova se schimbă povestea. Am mâncat la două restaurante, ambele gen împinge tava, ambele cu mâncare gustoasă. Primul care mi-a ieșit în cale a fost unul uzbek. Orezul cu miel a fost foarte bun. Nu i-am făcut poză că mi-era foame. Trei ore mai târziu am mâncat din nou la restaurantul de lângă poarta de îmbarcare. Mama Rusia parcă se numea. O salată de pește cu sfeclă roșie și o ciorbă solyanca – nu arată îmbietor în poze (iar în solyanca se oglindește neonul din aeroport) – dar au fost perfecte. De încercat când sunteți flămânzi în Sheremetyevo. Și încă două lucruri: în aeroportul Sheremetyevo nu se fumează nicăieri. Decât la toaletă. Și, Aeroflot a interzis alcoolul pe unele zboruri, printre ele și zboruri lungi cum e cel de la Moscova la Shanghai. Din cauza unor experiențe trecute care s-au lăsat cu bătăi. Așa nu moare nimeni: nici de la alcool, nici de la agresiuni. Aș mai zbura cu Aeroflot fără ezitare.

img_8067 A3