kt22kt23Mănăstirea Kopan se află undeva deasupra Boudanath, pe un deal de unde Kathmandu-ul se vede frumos și curat. Aici, la Kopan, există o școală pentru călugării buddhisti și tot aici vin să mediteze în mod organizat buddhiștii occidentali. Merită drumul ce pare că nu se mai sfârșește pe niște străduțe înguste ce au la capăt cerul, pentru a ajunge la Kopan. Nu ratați grădina mănăstirii și librăria unde găsiți cele mai frumoase cărți despre Nepal și buddhism.

Pashupatinath e clar templu hindus, Boudanath și Kopan sunt mănăstiri buddhiste, dar cea de a treia mare atracție religioasă din Kathmandu (Kopan e numai pentru cunoscători) este Swayambunath, o mănăstire unde vin să se roage atât buddhiștii cât și hindușii. Sfatul meu este să mergeți dimineață de vreme, în jur de ora 5, atunci când se fac ceremonii religioase și când tot locul strălucește în lumina roz a răsăritului. Swayambunath este cunoscută mai ales datorită armatei agresive de maimuțe care o populează. Oricât ar fi de drăguțe nu le hrăniți sau nu mâncați nimic în preajmă loc. Pot deveni periculoase. În schimb faceți-le câte poze doriți sau câte poze stau ele să vă pozeze.

kt24

Sătui de religie puteți reveni în centrul orașului. La doi pași de cartierul Thamel unde este cazată toată lumea se află Durbar Square, piața centrală și locul cel mai fotografiat din Kathmandu. Sigur, și aici tot de religie veți da. Într-un perimetru foarte mic există nu mai puțin de 50 de temple însă spre deosebire de ce am văzut până acum, acestea sunt admirate mai ales ca arhitectură și sunt pomenite pentru valoarea lor istorică și artistică. Tot aici găsiți palate, muzee și pe zeița Kumari, singura zeitate hindusa care trăiește în diverse încarnări de mii de ani.

kt25

Și dacă încă nu vă e foame am să vă povestesc repede, repede de shopping. Mulți se gândesc la suveniruri când vine vorba de shopping în Nepal pentru că ceva cu adevărat folositor nu se găsește în țara de la poalele munților. Ba da, se găsește. Multă vreme v-ați dorit un echipament profesionist de urcat pe munte. Dar era prea scump. În Kathmandu găsiți la aceeași calitate dar la o fracțiune de preț. Cum așa? Majoritatea echipamentelor cu etichete celebre sunt cusute în China. În Nepal ajung ușor. La cel mai bun preț. Întrebați, interesați-vă, negociați. Un singur lucru vă spun despre vânzătorii de aici: sunt foarte pricepuți la ceea ce fac și cunosc foarte bine marfa pe care o vând.

Nu știu dacă ați sărit peste prânz urmând itinerariul descris de mine însă nu putem rata o cină în Kathmandu. Fac cinste! Nu de alta, dar știu că oriunde am merge nu o să rup cardul în două. Fiecare clădire din Thamel are la etaj un restaurant. Iar bucătăriile reprezentate aici cred că sunt mai multe decât națiuni la ONU. Dacă-mi permiteți, aș avea trei recomandări de restaurante, toate trei încercate personal. Pentru mâncare tipic nepaleză va invit la Nepali Kitchen, un restaurant într-o grădina. Cum stai cu spatele la Kathmandu Guest House o iei spre dreaptă circa trei sute de metri, restaurantul e tot pe dreaptă. Veți știi cu siguranță când veți ajunge în zonă. Aici se mănâncă o supă imensă cu noodles (le-aș zice tăieței dar sunt mai groși însă mai subțiri decât spaghetele, deci noodles), momo cu orice (coltunasi umpluți cu carne sau legume) și cu sos picant, sau mâncarea neaoșă nepaleza daal bhat. A doua recomandare este restaurantul La Dolce Vita, cu specific italian. În centrul Thamelului, Dolce Vita vă propune pizza, paste și cel mai bun tiramisu de la poalele Himalayei – sună ca o reclamă nu? Oricum mâncarea e foarte bună. Cum ieșiți din Dolce Vita o faceți la dreapta și apoi imediat la stânga veți găsi, într-o curte la etaj: Or2k. Restaurantul meu preferat din Kathmandu. Are specific evreiesc, e vegetarian și cei de acolo fac cel mai bun hummus din Ierusalim încoace. Altfel, peste tot berea e la 650 ml și rece, tăriile sunt de multe ori contrafăcute iar dacă nu suntei fani alcool, sucurile din fructe sunt la ordinea zilei. Poate vreți însă să le comandați fără gheață.

kt26

Ziua se sfârșește cumva, inevitabil și în Kathamandu, cu patul de la hotel. Somn ușor. Mâine e o zi în care se pot facă atât de multe lucruri pentru că în Kathmandu timpul se dilată. Este, vorba unui ghid local, “too much amazing”.

kt27

Dacă vreți să aflați mai multe despre Nepal vă invit să citiți Nepal Internet Cafe, cartea mea, pe care puteți să o comandați aici.