Delhi 2Am ajuns în Delhi având în cap imaginea dintr-o carte a unui cunoscut scriitor de origine indiană cu fete în sariuri colorate, ținându-se de mână și mergând înspre marginea râului să facă în grup number 2. Plec convins că imaginea există, poate nu în Delhi dar în multe locuri din India.

Se spune că India este un asalt asupra simțurilor. Este. Cum ieși din aeroport în Delhi te lovește poluarea. Aerul e greu de ea. E ca o pâcla ce-ți intră în nas, gură și plămâni și își facă cuib acolo. Lumea e pestriță. Cei din serviciul public pot fi ușor irascibili și iritați de prezența ta, cei ce lucrează în servicii pentru privați sunt amabilitatea întruchipată, jos pălăria.

Orașul în sine este ceva mare, cu farmecele ascunse și cu bulevardele umbrite de pomi înverziți și prăfuiți. Poarta Indiei este ceva ce nu trebuie ratat la fel cum e și Palatul Președintelui, aflat la capătul celălalt al bulevardului față de Poarta Indiei. E zona cu Parlamentul și biroul primului ministru și este cea mai ornata zonă din India. Ornata de englezi. Ei le-au făcut, indieni le-au păstrat, bravo lor.Delhi 3

De shopping sunt atâtea locuri încât dacă ai curaj să mergi să le vezi nu o să-ți ajungă întreagă vacanță. Mulți turiști fac shopping în zona Connaught Place, tot operă englezească (britanicii sunt numiți aici, cu afecțiune, “Britishers”), și mai ales la Emporium – un fel de mall ținut de guvern unde artizani din toată India își vând mărfurile la prețuri fixe și corecte. Nu merge cu negocieri. De fapt merge cam așa: alegi un obiect, primești o factură, alegi alt obiect, primești altă factură și tot așa până ai ales cât vrei să cumperi după care mergi cu facturile la un ghișeu, le plătești și te duci cu dovada la alt ghișeu de unde-ți recuperezi cumpărăturile gata ambalate. Simplu.

Mâncare bună există în Delhi. La orice colț de stradă. Nu știu cât e de safe însă pentru câțiva dolari în plus se poate mânca foarte bine și la restaurante cu față de masă din material. Și se mănâncă autentic. Eu sunt adeptul mâncării de pe stradă însă în India am ales fața de masă. Așa am socotit eu (și alte câteva sute de review-uri citite pe net) că e mai bine

Delhi 4În rest indienii vorbesc cu plăcere engleză cu tine, sunt de treabă și bucuroși de oaspeți. Majoritatea. Mai puțin cei ce vor să te scoată la un shopping bun și ieftin. Dar din aia sunt peste tot.

Fără concluzie excursia la Delhi.