Podul peste Bosfor noaptea
Podul peste Bosfor noaptea

Pentru mine unul dintre cele mai frumoase locuri din lume este Ortakoy, în Istanbul. Numele poate nu vă spune nimic, cu siguranță însă imaginea vă e cunoscută. E zona din partea europeană, sub podul Bosfor, lângă moscheea Mecidiye. O priveliște emblemă pentru Istanbul. Seară de seară, locul e animat de o mulțime de localnici și destul de mulți turiști. E, poate, punctul terminus al traseului turistic din Istanbulul european.
La terase, restaurante sau direct în picioare, oamenii mănâncă kumpir (cartof copt cu diverse umpluturi) sau gozleme și admiră vapoarele ce trec pe Bosfor sub podul luminat ca de Crăciun tot timpul anului. E locul pe care eu, și mulți ca mine, îl asociez cel mai bine cu Istanbulul.

Kumpir de vanzare in Ortakoy, la piciorul podului
Kumpir de vanzare in Ortakoy, la piciorul podului
Bazarul de noapte Ortakoy e mai mult vintage decat aur, covoare si condimente
Bazarul de noapte Ortakoy e mai mult vintage decat aur, covoare si condimente

Dar ce se întâmplă dincolo de pod, înspre nord, înspre Marea Neagră? Ce este de văzut, de făcut, de trăit, de aflat? Se întâmplă un Istanbul al localnicilor, cu prea puțini turiști, dar cu multe atracții. Există o faleză chiar pe malul Bosforului, pe care vă puteți plimba kilometri întregi fără să vă plictisiți și fără ca ochiul să se sature de aceleași priveliști.
Deci, aveți chef de plimbare? Mai întâi veți întâlni baruri și cluburi, pe partea Bosforului, neînsuflețite în timpul zilei și neîncăpătoare nopțile. Unele dintre ele găzduiesc nume mari ale muzicii internaționale, vorbesc aici despre clubul Reina, altele sunt situate pe o insulă artificială chiar în Bosfor, cum ar fi Suada Club de pe insula Galatasaray.

Insula-Club Suada
Insula-Club Suada

Cartierele prin care treceți sunt încărcate de istorie, dovadă fiind vechile vile în stil otoman, cu câte trei-patru etaje și fațade din lemn brodat, ce străjuiesc Bosforul. Acestea sunt și unele dintre cele mai exclusiviste cartiere rezidențiale din Istanbul, lucru ce se vede și în arhitectura noilor clădiri ce coboară dinspre deal înspre Bosfor și se reflectă și în calitatea și prețurile practicate de restaurantele (majoritatea de pește) din zonă; sunt cartierele Arnavutkoy și Bebek.

Arnavutkoy
Arnavutkoy

Dincolo de Bebek și de cel de-al doilea pod peste Bosfor (Fatih Sultan Mehmet), după ce ați admirat fortăreața Rumeli (ruine ale unei citadele medievale ce controla vapoarele cu mărfuri venite dinspre Marea Neagră), faleza șerpuiește după forma Bosforului și noi cartiere, noi imagini, golfuri ascunse și serpentine împădurite vi se dezvăluie privirii.

Fortareata Rumeli
Fortareata Rumeli

Dacă ajungeți până aici e mare lucru, sunteți printre puținii turiști străini. Aici e Tarabya, locul în care, pe vremea Imperiului Otoman, ambasadele străine își aveau reședințele de vară, prilej de a admira și mai multe vile în stil otoman, cu grădinile adiacente. Cu siguranță această parte a Istanbulului vă va intra la suflet, așa că, dacă doriți să petreceți câteva zile în zonă, Hotelul Tarabya, recent renovat, e chiar pe malul Bosforului.
Și dacă vă doriți să intrați într-una din celebrele vile în stil otoman de aici, o puteți face vizitând muzeul Sadberk Hanim– exponatele sunt interesante, dar interiorul vilei și grădina din spate, unde se află și un restaurant, merită cele 7 lire pe care le dați pe biletul de intrare.
Mai departe de Sadberk Hanim, drumul șerpuiește înspre Marea Neagră prin alte cartiere ce fac parte din același district, Saryer, și care merită, cu siguranță, descoperite.

Arhitectura traditionala otomana
Arhitectura traditionala otomana

Zona aceasta a Istanbulului, ce nu prea se află, din păcate, pe lista locurilor de văzut a majorității turiștilor, e cea mai frumoasă primăvara târziu, atunci când dealurile sunt colorate de sute de arbori ai lui Iuda, niște pomi cu flori roșii ce dau un aer festiv întregului district. Deși te afli într-unul din cele mai aglomerate orașe ale lumii, atmosfera e cea de sat, de la țară, de comunitate strânsă. Și cu toții merităm să ne oferim un răgaz de la Istanbulul clasic, între o vizită la Aya Sofia, o coadă la Topkapi sau la palatul Dolmabahce și, bineînțeles, între două îmbucături de kebab și trei poze în Grand Bazar.
E de vizitat Istanbulul după evenimentele recente? Poate că da, poate că nu. Dar locurile de care vă povestesc sunt frumoase de secole și nu de o săptămână și nu ca alternativă la atracțiile clasice ale orașului de pe două continente ci alaturi de ele.
Indiferent că le veți vizita săptămâna viitoare sau peste doi ani, bucuria va fi aceeași.

Istanbulul localnicilor - dincolo de pod
Istanbulul localnicilor – dincolo de pod