În Abu Dhabi bogăția o simți, nu o vezi. Adie prin parcuri, se roagă la moschei și se plimbă seara pe faleză. Fără lumini de discotecă, fără aur, fără focuri de artificii. Sigur, există și aici zgârie-nori, există clădiri-simbol, există chiar și aur, dar îți sunt toate servite discret, fără surplusuri gen cea mai și cel mai sau unica și unicul. E un Dubai sedat, elegant și cu trotuare. De fapt, Abu Dhabi e un oraș în adevăratul sens al cuvântului, și nu doar o adunătură de zone de lux în mijlocul dunelor, pe malul mării.

Capitala Emiratelor Arabe Unite e vizitată de români în momentul de față eventual ca o excursie de o zi în timpul sejurului din Dubai. Pe lista „de văzut” sunt doar două obiective: Moscheea Sheikh Zayed (nu e cea mai mare din lume, dar e cea mai impresionantă) și Circuitul de Formula 1 de la Yas Island (alături de Ferrari World, în aceeași locație). Asta dacă vrem să bifam. Doar că Abu Dhabi nu e o destinație cu atracții de bifat. E pur și simplu un loc de gustat și apreciat în tihnă. Ceea ce nu se poate face decât acordându-i câteva zile bune.

Moscheea Sheick Zayed
Moscheea Sheick Zayed

Ce se poate face în Abu Dhabi și împrejurimi?

În primul rând, recomand o zi de relaxare după zbor, cu plajă și o baie în mare, urmată de o plimbare pe faleză (se numește Corniche), eventual cu bicicleta.

După, dacă v-ați dorit să ajungeți în Maldive, ei bine, puteți găsi pe Nurai Island un resort ca cele din insulele oceanului Indian; și dacă nu sunteți cazați acolo,puteți, contra cost, să le folosiți facilitățile. Dacă nu v-ați dorit în Maldive, poate un safari în Africa ar fi potrivit? Pe Bani Yas Island vă veți simți ca în savană și puteți lua parte la un safari (cu animale ce umblă libere) cum scrie la carte.

Acolo puteți ajunge fie cu vaporul (varianta mai ieftină), fie cu sea-plane-ul, varianta mai costisitoare, dar mai rapidă. Tot cu sea-plane-ul puteți face un tur de oraș sau puteți merge până în Dubai: fiecare pasager are loc la geam și priveliștea merită toți banii.

Fiind la marginea deșertului, abundă și ofertele de a petrece o noapte în deșert: cu dormit sub stele, barbecue și povesti cu beduini. Sau o vizită la Liwa Oasis, unde se găsește cea mai înaltă dună de nisip din The Empty Quarter, întinderea de deșert ce mărginește Emiratele, Yemen, Oman și Arabia Saudită. Mai Arabia de atât nu găsiți în altă parte.

Sedat, dar nu lipsit de activități ce dau doze puternice de adrenalină, Abu Dhabi este locul ideal pentru activități acvatice: Halla Walla pentru body-boarding sau water-skiing și Yas Island pentru kite-surfing sunt doar două exemple. O plimbare cu kayakul prin mangrove poate fi foarte palpitantă dacă zărești câteva dintre animalele ce trăiesc acolo, iar o tură cu un Aston Martin pe circuitul de la Yas Marina e o experiență care trebuie trăită măcar o dată. În fine, dacă nu vă place viteza, atunci o plimbare cu cămila, elegant, la Emirates Palace poate fi trecută în palmares în Abu Dhabi. Emirates Palace se vrea răspunsul la Burj Al Arab. E un hotel fictiv cotat la 7 stele (doar pentru că șapte stele nu există) și e pe lățime ceea ce e Burj-ul pe înălțime. Lux și aur peste tot la Emirates Palace, chiar și în cafea. Un cappuccino cu fulgi de aur comestibil de 24K vă scoate din buzunar vreo 60 lei, dar merită pentru un selfie cu fulgii prețioși lipiți de dinți. Altfel, cafeaua e bună și aurul nu-i schimbă gustul.

Circuitul de formul 1 de la Yas Island
Circuitul de formula 1 de la Yas Island
Cafea cu aur de 24K
Cafea cu aur de 24K

Restaurante sunt în Abu Dhabi din toate colțurile lumii. Sigur, restaurante ce servesc mâncare tradițională din toate colțurile lumii: de la bodegi pakistaneze cu curry de berbec, pe care le găsiți la parterul blocurilor, până la restaurante cu stele Michelin, ce propun meniuri fanteziste, fusion, cu locații fie pe malul mării, fie pe acoperișul zgârie-norilor. După bani, după preferințe.

Ca peste tot în Emirate, băuturile alcoolice au prețuri premium, iar carnea de porc se găsește doar în anumite locuri. Dar se găsesc, se servesc, dacă aveți pofte, vi le puteți face.

Noaptea cade brusc în Abu Dhabi, iar opțiunile de distracție nu sunt atât de eclectice ca în Dubai – majoritatea cluburilor sunt în hoteluri de cinci stele. Dar, cum am spus mai sus, fiind o destinație ideală pentru un sejur liniștit, tihnit, cine vrea la discotecă?

Aeroportul din Abu Dhabi
Aeroportul din Abu Dhabi

Abu Dhabi merită o vacanță ca alternativă la Dubai. După ce v-ați săturat de Dubai.

Dacă vă săturați de prea mult somn și relaxare, Dubai-ul e doar la capătul autostrăzii înspre est. Cu autobuzul faceți două ore și vă costă în jur de 30 lei, cu taxiul o oră și un pic și plătiți în jur de 300 lei.

Alternativa la o noapte la club e o seară pe Corniche, la restaurantul Asia de Cuba (mâncare fusion asiatică și sud-americană). Încercați ceviche și rață cu orez brun.

Muzica aleasă de DJ constă în ultimele hituri internaționale, cu multă Inna și mult Costi&Shaggy.

O tură cu bicicleta pe Corniche e 30 lei ora. Dacă hotelul la care stați nu are plajă proprie, Corniche (faleza) străjuiește o întindere imensă de nisip, scăldată de apele golfului și împărțită în trei plaje: pentru familii, pentru

persoanele singure și plaja publică. Primele două sunt contra cost.

La Abu Dhabi se ajunge cel mai ușor prin Dubai. Tarom, Wizz și Fly Dubai zboară direct de la București. De acolo vă transferați la Abu Dhabi.

Alternativ, Turkish Airlines și Qatar Airways zboară de la București la Abu Dhabi cu escală la Istanbul, respectiv Doha.