Dec
08
2013

Ubud: maimute, purcelus de lapte si Bardem

Cocosii din autogara

Cocosii din autogara

Primul lucru pe care l-am vazut cand am coborat din autobuz in Ubud a fost un cos de nuiele, nu, doua cosuri de nuiele, unde dormitau doi cocosi. Probabil folositi pentru lupte de patronii autogarii de la marginea satului. Ubud este un sat in Bali. Sigur are pretentii de localitate cosmopolita, de renume international, dar tot un sat este.

De la autogara am luat-o in dreapta printre case si campuri de orez, altare si magazine de suveniruri inspre Monkey Forest – erau indicatoare, normal. Dimineata fiind, vanzatoarele de la magazinele de suveniruri depuneau ofrande la micile altare iar turistele, abia trezite erau in cautare de cafea la micile baruri care tocmai se deschideau.

Spre Babi Guling

Spre Babi Guling

Turiste, da, pentru ca majoritatea turistilor din Ubud sunt turiste. “Eat, Pray, Love” cartea dar mai ales filmul au facut minuni pentru satucul balinez. Fete, doamne, domnisoare, singure sau proaspat singure iau cu asalt mica urbe in cautare de ghicitoare, vraci si Javier Bardem. Unele-l gasesc, altele mai spera, altele mai incearca, nu toate s-au nascut pe aceeasi strada a norocului.

Eu am venit in Ubud sa mananc porc la rotisor. Babi guling, purcelus de lapte, rumenit ca nicaieri altundeva. Si am mancat. Nu exact ce-mi doream, doar un surogat, ce-i drept, da’, babi guling scria in meniu, babi guling am comandat.

Drumul pana la taraba cu babi guling trecea pe langa “Monkey Forest”. Si era presarat cu maimute una mai agresiva ca cealalta. Mi-a fost sincer frica de ele dar pofta de purcelus era mai mare asa ca am strans din dinti si am trecut mai departe.

Rautatea sefa

Rautatea sefa

Sacrificiul nu mi-a fost rasplatit. Dat fiindca se apropia nu-s’ ce sarbatoare, prajitorii de purcelus nu lucrau trei zile. Nasol.

M-am multumit cu o tura prin piata lor de suveniruri/zarzavaturi si mi-am inecat dorul de porcine la un restaurant care servea, da servea, babi guling, doar ca nu-ti aducea purcelul cu mar in gura la masa ci un platoas cu niste bucati ferchezuite de porc. Bune s-alea.

Dupa care am incalecat pe-o sa si am luat-o inapoi spre autogara. Tot pe langa maimute, magazine de suveniruri si cafenele. Fiind trecut de amiaza deja, maimutele leneveau asa ca m-au lasat in pace. Doamnele cu Bardem, dormitau si ele cu un ceai in fata iar vanzatoarele de la suveniruri picoteau.

Facatura de babi gulinga. Bun, nimic de zis.

Facatura de babi guling. Bun, nimic de zis.

Doar cocosii din cosuri nu mai erau la locul lor. Cred ca isi ascuteau pintenii pe undeva. Autobuzul a plecat la timp iar despre locul unde m-a dus va spun data viitoare.

Ca sa ajungeti la Ubud trebuie mai intai sa ajungeti in Bali. Cel mai simplu? Cu Qatar Airways cu oprire la Doha si de acolo zbor direct pana in Denpasar, capitala provinciei indoneziene.

Mai multe poze din Ubud toata saptamana pe pagina mea de Facebook.

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro