Nov
10
2013

Oameni de treaba in Chiang Mai

Am ajuns de doua ori in Chiang Mai, al saselea, ca marime, oras din Tailanda si al doilea ca magnet pentru turisti. Si prima si a doua data am fost cu treaba. Desi am vazut si gustat din atractiile turistice ale zonei: safari pe elefanti, vizita la tigrii, la temple, la pictorii de umbrele din hartie, la triburi si la muzee – nimic nu mi-a ramas in memorie mai pregnant decat: 1. cat de cumsecade sunt romanii (o mana, nu mai multi) ce traiesc in Chiang Mai si 2. cat de bun a fost puiul prajit pe un gratar improvizat, cu orez si salata de papaya verde, pe care l-am mancat, impreuna cu prietenul meu Andrei, intr-o dimineata pe la 8 si jumatate, la un cap de pod, nu departe de hotelul unde prietena noastra Ana Maria dormea. Eram dupa o noapte agitata pe Khaosan in Bangkok si un zbor inuman de matinal dinspre capitala inspre Chiang Mai.

 

In Chiang Mai puteti invata sa gatiti mancare tailandeza in cele mai bune scoli din tara.

In Chiang Mai puteti invata sa gatiti mancare tailandeza in cele mai bune scoli din tara.

Sa elaboram putin. Stiam ca o sa-l intalnim pe Brad Florescu in Chiang Mai, ultima data cand am fost acolo. Ce nu stiam era ca el ne va prezenta prietenii sai romani care s-au stabilit si ei in orasul din nordul Thailandei. Deseori evit sa ma amestec sau sa intalnesc diaspora romaneasca oriunde as fi. Daca sunt turisti e ok, daca sunt rezidenti, parca am o strangere de inima. Sunt si ei oameni, cu viata, cu tabieturile lor, cu o ordine noua a valorilor, oameni ce incearca sa se integreze, oameni care sunt integrati, oameni care nu sunt atractii turistice. Pe scurt – nu se face sa-i deranjezi pe oameni acasa, chiar daca deseori sunt bucurosi de oaspeti.

In orasul din nord am invatat ca ananasul creste din pamant si nu intr-un pom. Puteam afla oriunde dar s-a nimerit sa fiu in Chiang Mai.

In orasul din nord am invatat ca ananasul creste din pamant si nu intr-un pom. Puteam afla oriunde dar s-a nimerit sa fiu in Chiang Mai.

In Chiang Mai chiar i-am deranjat si nu mi-a parut rau deloc. Nici mie si (cred) nici lor. Sunt deschisi, dar mai bine sa incep cu inceputul – sunt putini, deci nu incape invidie si barfa intre ei, sunt deschisi si prietenosi, asadar, incantati de viata lor in nord, fericiti de clima si bucurosi si pasionati de meseriile lor. Sunt, fara sa pot evita cliseul, romani cu adevarat fericiti. Si cand o sa ajung din nou in Chiang Mai o sa-i deranjez din nou, chiar daca Brad Florescu s-a mutat pe o insula in sud.

Elaborarea pe teme culinare a fost facuta la inceput. Si totusi – ca peste tot in Tailanda si in Chiang Mai se mananca bine. Inca n-am aflat ce e traditional si ce nu, mereu am mers pe felurile de mancare cunoscute. Si fiindca veni vorba de traditional in Chiang Mai, cea mai buna mancare traditionala pe care am mancat-o a fost o salata de boef, facuta de Elena, din gasca romanilor cumsecade din Chiang Mai.

 

La Doi Suthep se ajunge urcand 300 de trepte strajuite de Naga - creaturi mitologice.

La Doi Suthep se ajunge urcand 300 de trepte strajuite de Naga – creaturi mitologice.

Atat. Ce sa vizitati musai cand ajungeti in Chiang Mai? Numarul 1 la mine pe lista e templul Doi Suthep. Ce sa nu faceti? Prea multe lucruri intr-o zi: bucurati-va de vacanta!

 

La Chiang Mai se ajunge cel mai rapid cu avionul din Bangkok. Cum ajungeti la Bangkok va povestesc saptamana viitoare.

 

Mai multe poze, mai multe informatii despre Chiang Mai pe Facebook.

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro