Oct
27
2013

Kathmandu – Funky Buddha Bar

Incepand de azi, in fiecare duminica, facem inconjurul lumii aici pe blog. In fiecare saptamana voi povesti despre alt loc, oras sau tara. Saptamana care urmeaza voi posta pe profilul meu de Facebook imagini din destinatia despre care vorbesc. Sa o intelegeti mai bine. Ne distram.

Kathmandu

Bun venit!

Bun venit!

N-am auzit pe nimeni sa-si doreasca o vacanta fabuloasa in Kathmandu. In Nepal, da, pentru ca aici sunt cei mai inalti munti din lume, se face rafting de inalta clasa si de aici se ajunge cel mai usor in Tibet. Dar nu in Kathmandu. Turistii ca noi folosesc Kathamandu-ul ca loc de tranzit – inspre majoritatea atractiilor despre care tocmai am pomenit. Dar o data ce ajungem sa petrecem doua- trei zile acolo ne dam seama ca de fapt este un paradis. Paradisul din tranzit.

Un scriitor american, Jeff Greenwald, spunea in cartea sa “Shopping for Buddhas” ca in Kathmandu timpul are o alta dimensiune, se dilata si parca poti sa faci orice iti trece prin cap in orice moment. Si are mare dreptate: in Kathmandu te trezesti, poti sari peste micul dejun de la hotel care, oricum, nu e nu stiu ce, poti bea un espresso adevarat la Pumpernickel, alaturi de biscuti cu unt de arahide de la Mike’s Breakfast si sa termini cartea care aseara ti-a cazut din mana pentru ca ai adormit. Poti pe urma sa-ti faci linistit programul acelei zile: oricat de multe ai inghesui pana la lasarea serii cu siguranta reusesti sa le dai de capat.

Si ce poti face intr-o zi in Kathmandu?

 

Shopping, temple, manastiri si mese fabuloase.

 

O jungla (sau un labirint) pe teme religioase

O jungla (sau un labirint) pe teme religioase

In Kathmandu am tras cea mai tare raceala din ultimii ani. Veneam de la bine si cald in Tailanda la bine si frig in Nepal. Asta e explicatia logica. Eu insa prefer sa cred ca m-au blagoslovit oamenii sfinti de la Pashupatinath de nu m-am vazut. Oamenii sfinti sunt niste fiinte speciale ce o ard toata ziua la soare (sau nu, in functie de sezon) si asteapta donatiile oricui dar mai ales ale turistilor care vazandu-i atat de impletiti si vacsuiti sar repede sa-si faca poze cu ei. Dar cum distractia costa, trebuie sa le platesti pentru asta. Cat? Numai ei stiu. Cateodata sunt multumiti cu 20 de rupii nepaleze, alteori fac scandal chiar de le dai 100. Eu cred ca nu le-am dat cat trebuia si mi-au dorit sa-mi curga nasul, sa ma doara gatul si sa fac febra. Au fost eficienti.

Pashupatinath e cel mai mare templu din Nepal si cel mai sfant pentru hindusi. Oamenii vin aici sa faca ce se face pe la temple dar mai ales sa moara. Cu drag. Si asta pentru ca Pashupatinath e pe malul raului Bagmati, unul din afluentii Gangelui. Si dupa ce mor si sunt arsi oamenii devin cenusa care cenusa e maturata in Bagmati si Bagmati o duce in Gange. In Gange le place lor (acum nu ca as fi stupid sa nu stiu de ce le place in Gange dar nu vreau sa scriu istoria religiilor). Cum zilnic moare un om, zilnic e spectacol pentru turisti la Pashupatinath. Non hindusi stam cu totii si ne miram cum ard oamenii pe marginea raului. Rau in care unii se spala pe ei, altii spala haine si multi sunt iesiti la picnic complet cu fata de masa, tacamuri si multe recipiente cu mancare. Prindem cu narile mirosuri ciudate si ne intrebam daca asa miroase carnea de om fripta. Fripta si arsa scrum. Si incercam sa nu respiram pe gura. Acum, eu eram racit…

La Pashupatinath in afara de spectacolul vizual si olfactiv nu sunt multe de vazut pentru ca templul propriu-zis este off-limits pentru non-hindusi insa cat e e peste cap. In curtea din spate, cea cu raul si cu locurile de ars morti, misuna maimute si nepalezi ce se transforma pe loc in ghizi ai imprejurimilor pentru cativa banuti. E bine sa-i angajati pentru ca va vor povesti chestii despre Pashupatinath pe care nu le veti gasi in ghiduri turistice. De pilda va vor spune despre ritualurile din templu si despre cladirea mare si alba in care sunt adusi muribunzii sa se stinga mai aproape de rau. Si va vor conduce pe la casele celor care au facut legaminte pe viata: sa stea toata viata in picioare, sa nu-si taie parul sau unghiile si… cred eu… sa nu se spele.

In Kathmandu expresia arzate-ar focu' prinde viata.

In Kathmandu expresia arzate-ar focu’ prinde viata.

Dincolo de peisajul pe care l-am descris si care mi se pare acum vag sinistru templul Pashupatinath merita vizitat. Pentru ca pana la urma calatorim sa vedem locuri si sa aflam lucruri.

Pashupatinath este unul dintre templele-atractie ale Kathmandu-ului. Celelalte doua sunt Boudhanath si Swayambhunath. Boudanath, situata destul de aproape de Pahupatinath este o manastire buddhista ce se mandreste cu cea mai mare stupa din sud-estu Asiei. Stupa fiind semisfera alba din mijlocul curtii. Zilnic mii de credinciosi din toate colturile lumii vin aici sa inconjure stupa si sa invarta rotile cu rugaciuni. Daca ignorati magazinele cu de toate aflate de jur-imprejurul stupei s-ar putea sa gasiti cel mai autentic loc de meditatie buddhista din toata excursia in Nepal. Daca nu puteti ignora, va dau alt pont. Manastirea Kopan aflata undeva deasupra Boudanath, pe un deal de unde Kathmandu-ul se vede frumos si curat. Aici, la Kopan, exista o scoala pentru calugarii buddhisti si tot aici vin sa mediteze in mod organizat buddhistii occidentali. Merita drumul ce pare ca nu se mai sfarseste pe niste stradute inguste ce au la capat cerul, pentru a ajunge la Kopan. Nu ratati gradina manastirii si libraria unde gasiti cele mai frumoase carti despre Nepal si buddhism.

Pashupatinath e clar templu hindus, Boudanath si Kopan sunt manastiri buddhiste, dar cea de a treia mare atractie religioasa din Kathmandu (Kopan e numai pentru cunoscatori) este Swayambunath, o manastire unde vin sa se roage atat buddhistii cat si hindusii. Sfatu meu este sa mergeti dimineata de vreme, in jur de ora 5, atunci cand se fac ceremonii religioase si cand tot locul straluceste in lumina roz a rasaritului. Swayambunath este cunoscuta mai ales datorita armatei agresive de maimute care o populeaza. Oricat ar fi de dragute nu le hraniti sau nu mancati nimic in preajma loc. Pot deveni periculoase. In schimb faceti-le cate poze doriti sau cate poze stau ele sa va pozeze.

Satui de religie puteti reveni in centrul orasului. La doi pasi de cartierul Thamel unde este cazata toata lumea se afla Durbar Square, piata centrala si locul cel mai fotografiat din Kathmandu. Sigur, si aici tot de religie veti da. Intr-un perimetru foarte mic exista nu mai putin de 50 de temple insa spre deosebire de ce am vazut pana acum, acestea sunt admirate mai ales ca arhitectura si sunt pomenite pentru valoarea lor istorica si artistica. Tot aici gasiti palate, muzee si pe zeita Kumari, singura zeitate hindusa care traieste in diverse incarnari de mii de ani.

Si daca inca nu va e foame am sa va povestesc, repede, repede, de shopping. Multi se gandesc  la suveniruri cand vine vorba de shopping in Nepal pentru ca ceva cu adevarat folositor nu se gaseste in tara de la poalele muntilor. Ba da, se gaseste. Multa vreme v-ati dorit un echipament profesionist de urcat pe munte. Dar era prea scump. In Kathmandu il gasiti la aceeasi calitate dar la o fractiune de pret. Cum asa? Pai majoritatea echipamentelor ce poarta marci celebre sunt cusute in China. In Nepal ajung usor. Si la cel mai bun pret. Intrebati, interesati-va, comparati, incercati. Un lucru pot sa va spun sigur despre vanzatorii de aici: sunt foarte priceputi la ceea ce fac si cunosc foarte bine marfa pe care o vand. Ca e vorba de bocanci de urcat pe munte sau de obiecte religioase. Si obiecte religioase alaturi de sari-uri, alaturi de covoare sau de carti (editii pirat tiparite in Pakistan) gasiti peste tot in Thamel, cartierul turistic la Kathmandu-ului si locul unde va veti petrece cel putin serile din Kathmandu.

Nu stiu daca ati sarit peste pranz urmand itinerariul descris mai sus insa nu putem rata o cina in Kathmandu. Fac cinste! Nu de alta, dar stiu ca oriunde am merge nu o sa rup cardul in doua. Fiecare cladire din Thamel are la etaj un restaurant. Iar bucatariile reprezentate aici cred ca sunt mai multe decat natiuni la ONU. Daca-mi permiteti, as avea trei recomandari de restaurante, toate trei incercate si rasincercate personal. Pentru mancare tipic nepaleza va invit la Nepali Kitchen, un restaurant intr-o gradina. Cum stai cu spatele la Kathmandu Guest House o iei spre dreapta circa trei sute de metri, restaurantul e tot pe dreapta. Veti stii cu siguranta cand veti ajunge in zona. Aici se mananca o supa imensa cu noodles (le-as zice taietei dar sunt mai grosi insa mai subtiri decat spaghetele, deci noodles), momo cu orice (coltunasi umpluti cu carne sau legume) si cu sos picant, sau mancarea neaosa nepaleza daal bhat. A doua recomandare este restaurantul La Dolce Vita, cu specific italian. In centrul Thamelului, Dolce Vita va propune pizza, paste si cel mai bun tiramisu de la poalele Himalayei – suna ca o reclama nu? Oricum mancarea e foarte buna. Cum iesiti din Dolce Vita o faceti la dreapta si apoi imediat la stanga veti gasi, intr-o curte la etaj: Or2k. Restaurantul meu preferat din Kathmandu. Are specific evereiesc, e vegetarian si cei de acolo fac cel mai bun hummus din Ierusalim incoace. Altfel, peste tot berea e la 650 ml si rece, tariile sunt de multe ori contrafacute iar daca nu suntei fani alcool sucurile din fructe sunt la ordinea zilei. Poate vreti insa sa le comandati fara gheata.

Ziua se sfarseste cumva, inevitabil si in Kathamandu, cu patul de la hotel. Daca nu puteti dormi pana nu aflati explicatia titlului acestui articol, aflati ca Funky Buddha Bar era un club langa hotelul in care am stat eu ultima data in Kathmandu. Muzica de la ei bubuia atat de tare incat cu greu reuseam sa adorm. Stiu ca le placea mult Jennifer Lopez.

Somn usor. Maine e o zi in care se pot faca atat de multe lucruri pentru ca in Kathmandu timpul se dilata. Este, vorba unui ghid local, “too much amazing”.

 

Valea Kathmandu in toata splendoarea ei urbana.

Valea Kathmandu in toata splendoarea ei urbana.

In Nepal cel mai simplu se ajunge din Romania cu Qatar Airways cu o escala la Doha. Mai ieftin se ajunge prin Istanbul cu Air Arabia. Pentru un euro primiti in Kathmandu circa 100 rupii nepaleze.

Daca vreti sa aflati mai multe despre Nepal va inviti sa cititi Nepal Internet Cafe, cartea mea, pe care puteti sa o comandati aici.

nepal

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro