Aug
12
2011

Buzios, Brazil

Pe ţărmul Atlanticului sunt plaje cu nisip alb, unele amenajate, altele sălbatice. Într-un număr suficient de mare încât în fiecare zi să staţi la soare în alt loc.

Buzios este un oraş care, în cea mai mare parte a timpului, visează sub soarele de la Tropice. Iar în rest petrece. La doar două ore de mers cu maşina de Rio de Janeiro, Buzios pare paradisul pe pământ, descoperit iniţial de piraţi în vremurile coloniale şi trecut oficial în patrimoniul turiştilor excentrici în anii ’70, când Brigitte Bardot a pus piciorul pe plajele locale şi şi-a declarat sus şi tare dragostea subită pentru acest loc. Cum a ajuns franţuzoaica Brigitte Bardot în aceste locuri e o altă poveste… sau legendă (cel mai probabil, şi-a dorit câteva zile de odihnă în timpul unei vizite obositoare la Rio de Janeiro). Dacă sunteţi fani ai artistei, statuia ei vă zâmbeşte chiar în centrul oraşului, pe Rua das Pedras.

Cazare la hanuri, bungalow-uri sau hoteluri-butic

Departe de nebunia din Rio sau de staţiunile din nordul Braziliei ce sunt construite special pentru petrecăreţi, Buzios ştie un lucru esenţial: să seducă turistul de orice vârstă. Peninsula pe care se află aşezarea este străjuită de plaje cu nisip alb, bătute de valurile Oceanului Atlantic. Pe faleză, restaurante din toate categoriile, de la mici taverne la localuri cu feţe de masă scrobite şi sfeşnice cu lumânări pâlpâind, servesc toate bucătăriile pământului, însă e păcat să fiţi în Brazilia şi să nu gustaţi specialităţile locului (cel puţin vita şi fructele de mare nu trebuie să le rataţi). În Buzios nu există hoteluri cu zeci de etaje, construite din beton şi înconjurate de piscine olimpice… Dimpotrivă, cazarea se face în hanuri, bungalow-uri sau hoteluri-butic. Rezervaţi câteva nopţi la Pousada Abracadabra, de exemplu, şi veţi petrece serile sub stele, pe terasa hotelului, admirând luminile vapoarelor din larg şi savurând cele mai bune cocktailuri, iar dimineţile nu veţi rata nici un răsărit de soare chiar de pe balconul camerei. La micul-dejun vă aşteaptă fructe tropicale, iar despre cafeaua braziliană nu mai este nimic de spus, ci doar de confirmat: e cea mai bună din lume. Exploraţi împrejurimile; puteţi, dacă vreţi, să faceţi plajă în fiecare zi în alt loc: Azeda Beach, Ferradura Beach, Geriba Beach… toate sunt diferite, toate au specificul lor, un lucru rămâne neschimbat: vă veţi simţi la fel de bine oriunde. Unele sunt amenajate, altele sunt absolut sălbatice, după preferinţe.

Pe iahturi, petreceri deschise tuturor

Cele mai tari petreceri la Buzios se ţin pe iahturile ancorate în port. Nu sunt petreceri private, ci deschise tuturor contra unei sume. Sunt mici afaceri ale proprietarilor de iahturi ancorate în port, iar în preţ intră doar „locaţia”. Băuturile sunt extra, chiar dacă e o petrecere. Însă experienţa merită. Toate hotelurile oferă câte o caipirinha în semn de bun venit. E ca o binecuvântare cu gheaţă pisată, lime, zahăr şi multă cachasa. Va deveni băutura dumneavoastră preferată pe toată durata sezonului şi veţi cumpăra o sticlă de cachasa suvenir, nu de alta, ci pentru a vă putea face cocktailul preferat şi acasă. Însă nici berea nu este de neglijat. Una dintre cele mai bune mărci de bere braziliene este Antarctica. Bun nume pentru o băutură ce stinge setea în nopţile toride din Brazilia. Buzios e un paradis descoperit de alţii înaintea noastră. E momentul să-l cunoaştem. Sezon e aproape tot timpul anului. Cel mai aglomerat este însă în timpul sărbătorilor de iarnă. În România bate vânt de toamnă, la Buzios e vară în toată regula. Brazilia e la vreo 13 ore depărtare de România. Sună tentant dacă există buget. Muy obrigado, Brazil!

Negociaţi cu vânzătorii ambulanţi!

Nici shoppingul nu este de neglijat în Buzios. Poate că preţurile sunt cu 10-15% mai mari decât în Rio, însă aici nu vă veţi înghesui niciodată în magazine, nu veţi aştepta la cozi şi nici să vă vină rândul la cabina de probă. Şi un pont: cel mai bun shopping îl puteţi face pe plajă. Ca peste tot, vânzători ambulanţi îşi expun marfa chiar lângă şezlonguri. Nu uitaţi să negociaţi. Aici, spre deosebire de magazine, se poate!

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro