Jul
27
2011

Back to Ibiza!

Sezonul petrecerilor e în toi. E momentul pentru cea mai tare vacanţă de vară. Pe „insula albă” de unde au fugit plictiseala şi somnul. La Ibiza, bineînţeles.

Roagă pe cineva care a fost acolo să-ţi povestească despre frumuseţile naturale ale insulei, despre monumentele istorice care merită vizitate, despre shopping, mâncare sau vorba blândă a localnicilor sau, în general, despre orice ai întreba când este vorba despre o destinaţie de vacanţă – şi se va uita lung la tine, încercând cu greu să găsească un răspuns. Ibiza nu e de povestit decât în broşurile agenţiilor de turism sau în ghidurile de călătorie. Ibiza e o stare. Ibiza se trăieşte. Pentru că nu pot să vă introduc din vorbe în atmosfera de club de acolo, iată totuşi câteva cuvinte despre capitala mondială a distracţiei.

Doi poli ai dezmăţului

La Ibiza se merge de peste 20 de ani pentru cluburi, băutură şi muzică dată la maximum. Chiar dacă în ultimii ani autorităţile au încercat să atragă turişti mai liniştiţi, familii şi chiar persoane în vârstă cu programe culturale şi cu măsuri împotriva zgomotului şi a petrecerilor nonstop, grosul celor care vin aici e format tot de tineri în căutarea experienţei Ibiza. Şi experienţa există, e bine merci şi se poate trăi în continuare de oricine doreşte. Există doi poli ai dezmăţului pe „insula albă”: oraşul Ibiza şi San Antonio. Aici sunt acele cluburi celebre pe tot mapamondul unde îşi fac de cap vedetele internaţionale şi unde trebuie să ajungi şi tu – face parte din experienţă.

Mic ghid al cluburilor

În Ibiza City distracţia înseamnă Pacha, un club unde intrarea costă în jur de 50 de euro, iar o băutură îţi mai scoate din buzunar încă zece, sau Space, care a fost numit cel mai bun club din lume şi de pe terasa căruia clienţii fac cu mâna avioanelor care aterizează pe insulă aducând alţi petrecăreţi. Nu ocoliţi nici El Divino, mai mic, dar la fel de zbuciumat. La vreun sfert de oră distanţă de Ibiza City spre celălalt capăt al insulei se află San Antonio şi locurile sale de pierzanie care se numesc El Paradiso sau Eden, iar popularitatea lor aici e la concurenţă doar cu zona numită West End, plină de baruri şi restaurante, sau cu „the sunset strip”, unde se află celebra Cafe del Mar – cel mai cunoscut loc din lume de unde să admiri apusurile de soare în timp ce te pregăteşti cu o vodka-redbull de nopţile albe din cluburi. Şi ca să încheiem cu enumerarea cluburilor vă mai spun de două, la fel de cunoscute, care se află însă „mai în câmp”, însă mai aproape de San Antonio decât de Ibiza City: Amnesia şi Privilege. Despre ultimul se spune că are cel mai mare ring de dans din lume, iar la capitolul DJ resident se laudă cu Tiesto. La primul trebuie neapărat să mergeţi într-o seară de joi, când se desfăşoară petrecerile Cream, iar DJ resident este Paul Van Dyk.

Turiştii care vin la petrecere dorm toată ziua, normal, şi încep să populeze barurile de pe la orele 19.00-20.00. În timpul zilei nu se prea întâmplă nimic, aşa că, dacă aţi prins o zi de după o noapte dormită, închiriaţi o maşină şi vizitaţi interiorul insulei – pentru pădurile de pin, casele cu arhitectură tradiţională şi micile restaurante cu specific local – sau căutaţi o plajă retrasă, mai ales în nordul insulei, pentru nisipul fin, marea albastră şi cel mai fierbinte soare al Mediteranei. Un lucru e bine de ştiut: distracţia în Ibiza costă. Aşa că fiţi siguri să luaţi destui bani la voi pentru a trăi din plin experienţa. Cea mai bună lună pentru un sejur pe „insula albă” este iulie. Nu plouă deloc şi cluburile, dar şi hotelurile nu sunt atât de aglomerate ca în august. Chiar şi preţurile sunt mai cumsecade. Cam atât despre Ibiza, nu pot să vă povestesc nici eu mai mult, chiar dacă am fost acolo. Hoteluri sunt pentru toate categoriile şi gusturile, însă nu merită să cheltuiţi mult pe cazare. Iar mâncarea e cam de fast-food, asta dacă nu eşti pregătit să scoţi mulţi bani din buzunar pentru ceva gătit ca la carte. Cât despre shopping… sunt alte destinaţii mai bune.

Ibiza este a treia insulă ca mărime din Arhipelagul Balearelor. Se află la 79 de kilometri distanţă de Valencia. Limbile oficiale sunt catalana şi spaniola.

No Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro