Jul
25
2011

Vara indiana

Vizitatorii vin pentru răcoare, o bucată de India împachetată englezeşte şi o ceaşcă de ceai adevărat. La colţul străzii, câţiva localnici dau un concert de sitar, femeile pregătesc ceaiul, iar cerul se găteşte cu nori pentru o nouă repriză de ploaie. E iulie în Darjeeling, în plin sezon musonic, iar în reşedinţele de vară ale aristocraţiei engleze, acum transformate în hoteluri cu ştaif, se face focul în sobe şi se pregătesc mâncăruri delicioase pentru cină. Merită să fii turist aici chiar şi atunci când plouă şi să te închipui lord englez venit să scape de căldura şi praful din Calcutta.

Cea mai plăcută alternativă pentru a petrece câteva zile în India este un sejur la Darjeeling, orăşel de deal în statul West Bengal, străjuit de munţii Himalaya şi înconjurat de plantaţii aromate de ceai. În Darjeeling nu e niciodată sufocant de cald, iar aglomeraţia şi tumultul înnebunitor, specifice marilor oraşe indiene, nu sunt o problemă aici.

Clădiri în stil colonialist

Orăşelul a devenit celebru pe vremea englezilor, care au introdus culturile de ceai şi au transformat aşezarea de deal într-una dintre cele mai cunoscute staţiuni pentru nobilimea vremii. După ce India şi-a redobândit independenţa, transformările de aici au fost puţine, astfel că şi azi Darjeeling-ul se poate mândri cu o întreagă colecţie de clădiri în stil colonialist, majoritatea transformate fie în instituţii publice, fie în hoteluri. Caracterul cosmopolit a rămas şi este oglindit cel mai bine în ospitalitatea oamenilor faţă de turişti, în bucătăria internaţională şi în numărul mare de vizitatori care vin pentru răcoare, o bucată de India împachetată englezeşte şi o ceaşcă de ceai adevărat.

„Trenul de jucărie”

Pentru a ajunge la Darjeeling veţi călători cu avionul până la Calcutta, apoi cu maşina până la cea mai apropiată gară a liniei de cale ferată Darjeeling Himalaya şi mai apoi cu trenul de epocă, rămas aşa de la începutul secolului trecut – o călătorie cu un tren ce pare de jucărie printre dealuri împădurite sau acoperite cu plantaţii de ceai. Cazaţi-vă într-unul dintre multele hoteluri cochete şi ieşiţi negreşit pe terasele frumos îngrijite pentru un ceai de la ora 5, indiferent de oră, servit ca la carte cu sandwich-uri cu castraveţi şi gogoşi cu unt şi frişcă. Viaţă bună la Darjeeling. Şi tihnită. Însă tihna şi răcoarea cu aromă de ceai au un preţ mai ridicat decât în restul subcontinentului. Fiţi pregătit să scoateţi din buzunar pe puţin 40 de dolari pe noapte pentru cazare şi 15 dolari pe zi pentru mâncare. Totuşi, e mult mai puţin decât aţi plăti oriunde în Europa, iar luxul şi exotismul nu se compară.

De admirat pe îndelete

Admiraţi clădirile coloniale în stil Tudor sau gotic (Casa Guvernatorului, Planters’ Club sau clădirile şcolilor de stat) sau vizitaţi mânăstirile budiste. Ascultaţi muzica din sitar, cântată la fiecare colţ de stradă sau urmăriţi un meci de cricket, unul dintre cele mai populare sporturi în zonă. Vizitaţi cel puţin o plantaţie de ceai şi aflaţi cum se cultivă şi cum se prepară una dintre băuturile preferate ale omenirii. Dormiţi, faceţi plimbări lungi şi odihniţi-vă. La Darjeeling nu se poate vorbi de o vacanţă activă. Drumul înapoi spre casă e lung. Amintirile pe care le veţi lua cu voi însă vă vor lumina zilele înnorate şi vă vor răcori în arşiţa verii oriunde vă veţi afla. Iar acum, căutaţi la magazin ceai de Darjeeling, umpleţi o cană şi savuraţi-o visând la India şi la vremurile coloniale. Într-o zi veţi face acest lucru chiar la Darjeeling.

1 Comment »

  • Ioana says:

    Mi-am cumparat ceai Darjeeling la plecarea din Hyderabad ca sa am pentru zilele in care imi va fi dor de India si voi visa sa ma reintorc acolo :-) Abia astept sa am ocazia sa beau o ceasca de astfel de ceai chiar la Darjeeling…

    De “vara indiana” am avut parte ceva mai tarziu in acelasi an in Canada, la Montreal si Niagara :-)

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro