Jul
25
2011

Imi place Skiathos

La o oră şi jumătate de la decolarea de pe Băneasa, sunteţi deja cazat şi ieşiţi pe plajă. Există aici 69 de plaje, dintre care două cu pietre şi restul cu nisip. La unele se ajunge doar pe mare, altele încep chiar din faţa hotelului. Jeep-safari şi călărie sunt doar două dintre activităţile ce se pot face aici. Unul dintre cei mai mari tour-operatori a declarat insula destinaţia numărul 1 în lume în ceea ce priveşte numărul de turişti care se întorc aici an de an. Ceea ce trebuie reţinut e că aici fructele de mare sunt proaspete, iar ouzo-ul… tulbure, aşa cum trebuie să fie! Tour-operatorul a ales insula Skiathos umblând din insulă în insulă şi căutând cele mai frumoase plaje, cel mai romantic apus de soare, cea mai rece bere şi cele mai bune condiţii de cazare. Le-a găsit. Şi mai mult decât atât.

Românii obişnuiţi fie cu populismul de la Paralia Katerini, cu exclusivismul din Mykonos şi Santorini sau cu orele multe de zbor până în Rhodos găsesc în Skiathos toate promisiunile din pliantele colorate. În Skiathos se ajunge cu avionul de la Bucureşti în aproximativ o oră. Insula fiind mică şi singurul drum asfaltat având doar 12 kilometri, transportul de la aeroport şi cazarea se fac în doi timpi şi trei mişcări, astfel că – e calculat cu precizie – după numai o oră şi jumătate de la plecarea de pe aeroportul din Bucuresti sunteţi deja cazaţi, ieşiţi pe plajă şi deschideţi nu prima, ci a doua bere. Hooopa!

Un prânz costă 8-10 euro

Skiathos înseamnă în limba greacă „umbra lui Athos” şi face parte din arhipelagul Sporadelor, situat în Marea Egee. Insula are mai puţin de 50 de kilometri pătraţi şi doar 5.000 de locuitori.
Transportul aici se face… mai mult pe jos. Totul este aproape: plajă, hotel, restaurante, taverne, magazine, aşa că vă recomand maximum o bicicletă în caz că vreţi să mai faceţi şi mişcare.
Hoteluri sunt pe toate gusturile şi buzunarele, de la cinci stele până la două, sau apartamente în vile. Spre deosebire de alte locuri, aici nu există conceptul all-inclusive, masa oferită de hotel şi inclusă în preţ fiind de cele mai multe ori micul dejun sau, la unele hoteluri, şi cina. Dar acest lucru nu e o tragedie.
Un prânz sau o cină la restaurante şi taverne costă între 8 şi 10 euro (ingredientele sunt proaspăt pescuite zilnic), iar o halbă cu bere sau un pahar cu vin nu depăşeşte 3 euro. Locurile unde puteţi mânca sunt atât de multe încât le puteţi schimba zilnic.

Turiştii se întorc fiindcă nu apucă să vadă totul

Nopţile sunt albe în Skiathos, chiar dacă lipsesc marile cluburi cu muzică house. Oferta este diversă, fie că preferaţi o bere şi o discuţie cu amicii la o tavernă pe plajă în sunet de buzuki sau atmosfera englezească din puburi cu bere de import şi muzică aşijderea.
Zilele sau orele din zi pe care nu le petreceţi la plajă le puteţi dedica scufundărilor, echitaţiei, safari-ului cu jeepul sau puteţi închiria o ambarcaţiune (permisul de şofer e singurul act de care aveţi nevoie la închiriere) şi să vă plimbaţi familia şi prietenii în jurul insulei sau prin arhipelag, ancorând la plaje virgine sau vizitând insulele învecinate.
Cine crede că poate da gata o insulă atât de mică în două-trei zile se cam înşală la Skiathos. Vă veţi trezi că vacanţa trece şi nu aţi făcut şi văzut nici jumătate din ce v-aţi propus. De aceea se întoarce atâta lume aici din nou şi din nou.
Şi un ultim amănunt: aici s-a filmat varianta cinematografică a musicalului „Mamma Mia”. Dacă v-aţi îndrăgostit de peisajele din film, ar fi momentul să le vedeţi pe viu. Vacanţă plăcută!

NU RATAŢI!

Apusul de soare pe plaja Agia Eleni.
Cina romantică la restaurantul Infinity Blue.
Cina pescărească la restaurantul Captain Mihali.
Restaurantul Platanos, cu vedere panoramică asupra oraşului Skiathos.
Taverna Porto Belo, de pe strada Papadiamantis (centrul oraşului).
Taverna autentică Magda, muzica buzuki live şi specialităţile culinare greceşti.
Barul Rock&Roll, în portul turistic.
Clubul de noapte Kahlua.
Kastro (ruinele vechii cetăţi).
Mânăstirea Evanghelistra.

2 Comments »

  • Csezar says:

    Buna Razvan , ne-am luam un sejur de 7 zile in Skiathos la un hotel (nu-i stiu numele treb sa-l caut) si vroiam sa te intreb ce preturi are ferry boatul ? Se gasesc biciclete de inchiriat ?

    Nu stim inca cu ce sa mergem Masina, Avion sau Autocar.
    - masina (griji cu politia din bulgaria, timp , taxe autostrazi, ferry)
    - avion (cost mare , timp mult escala turcia ) ne-am uitat din Atena dar tot se ajung la costuri
    -autocar (timp mult pe drum , depinzi de sofer )

    ce ai recomanda :) alta varianta mai buna ? :)

  • razvan says:

    http://www.aerotravel.ro, ei sunt specialistii in Romania la tot ce tine de Skiathos. Merita sa le dai un telefon. Altfel… stiu doar ca se gasesc biciclete de inchiriat. Va recomand scooter-ele, totusi. Daca nu merg cu avionul cel ami mult imi place sa plec in concediu cu masina. Iti faci singur programul, te mai opresti pe drum…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro