Jul
21
2011

Capadoccia: multe baloane colorate

Arata-mi omul bucuros sa se trezeasca la 5 dimineata in concediu. OK, poate mai sunt din astia dar, cu siguranta, eu nu ma numari printre ei, si nici tu, nici domnul, nici doamna… Faza e ca distractia despre care vorbesc eu aici incepe cu trezitul la ora 5 si se termina cu un pahar de sampanie si o diploma ca ai zburat la 1000 de metri deasupra celui mai frumos si mai ciudat taram din lume: Capadoccia. Deci, e de bine!

Locul il stii din poze si de pe la televizor. Iti taie rasuflarea literalmente. Dar nu am sa povestesc despre ce se poate vedea ci de cum se poate vedea cel mai bine.

Majoritatea turistilor care vin in Capadoccia fac o plimbare cu balonul pentru a admira de la inaltime formele de relief sculptate in ani de vulcani si fortele naturii. Distractia costa pentru ca “o tura cu balonul” scoate din buzunarul fiecarui turist intre 125 si 150 de euro. Asta e varianta oficiala. Neoficial poti gasi companii ce ofera un zbor la numai 110 euro sau, daca esti cu un grup mai mare, foarte mare, puteti plati fiecare doar 85 de euro. Majoritatea companiilor ce ofera excursii cu balonul sunt in Goreme sau Urgup, orasele mari din zona. E bine sa intrebi, sa te interesezi inainte despre seriozitatea si “safety record-ul” companiei cu care intentionezi sa zbori pentru ca si aici, ca peste tot, accidente se mai intampla. Nu lua pretul redus ca punct de reper. Eu am zburat cu Goreme Balloons si a fost absolut fantastic. Nu ma crede insa pe cuvant, intreaba-i si pe altii.

Cum decurg efectiv lucrurile? Te trezesti de dimineata, urci intr-un microbus trimis de firma de baloane si, in functie de noroc, mai treci sau nu pe la alte hoteluri de unde urca alti clienti. Ajunsi la locul de decolare asisti pentru circa o jumatate de ora la umflarea baloanelor cu aer cald si la sosirea altor turisti in timp ce bei o cafea, un ceai si manaci o prajitura, toate incluse in pretul biletului. La ora stabilita si stiuta doar de catre organizatori incepe imbarcarea in baloane. Circa 20-15 de persoane intr-o nacela. Un fotograf angajat face poze (pe care le vinde la sfarsit cu 4 euro bucata) iar capitanul iti face briefingul pentru zbor: cam cat va dura, la ce inaltime, cum sa te pozitionezi la aterizare si alte lucruri foarte utile, deci deschide urechea bine. Decolarea este ca un vis: nu simti nimic, te ridici usor cu balonul iar peisajul incepe sa se desfasoare in fata ta, tot mai mare si mai clar. De jur imprejur se inalta alte si alte baloane incat te gandesti ca banii cheltuiti s-au meritat chiar si doar pentru aceasta priveliste, fara a mai pune la socoteala locurile de basm pe care le survolezi. Baloanele se ridica in general pana la 1000-1400 de metri, maxim, insa coboara de mai multe ori pana aproape de atractii precum Valea Dragostei sau Muzeul in aer liber din Goreme. E timp destul pentru poze si pentru a te simti la fel ca Habarnam…. de exemplu. Dupa circa o ora de zbor, aterizarea e, de cele mai multe ori, la fel de lina si cu la fel de multe baloane in jur. Urmeaza sampania, diplomele si drumul inapoi la hotel cu acelasi microbus.

Dar nu ti-am spus tot. Baloanele zboara dupa cum le duce vantul. Capitanul poate doar sa le manevreze pe verticala. Adica poate controla cat de sus sau cat de jos sa zboare. In zilele cu vant puternic sau in lunile de iarna multe zboruri se anuleaza din cauza conditiilor meto neprielinice. Sfatul meu este sa-ti programezi zborul cu balonul inca din prima zi de vacanta In Capadoccia. Nu-l lasa pe final pentru ca s-ar putea sa nu se mai intample. Programul e zilnic si absolut toate companiile serioase efectueaza un singur zbor pe zi, la rasaritul soarelui. Fereste-te de cei care iti promit un zbor inspre amiaza. Nu o sa simti turbulente si nu o sa te ia ameteala, garantat. Pilotii sunt experimentati si sunt recrutati dintre localnici. Nu uita sa ai baterii in aparat si, daca esti genul curios ca si mine, nu ezita sa-i ceri informatii si lamuriri capitanului. E frumos cu balonul in Capadoccia si daca treci peste partea cu pretul vei vedea ca e cel mai fantastic lucru pe care l-ai facut vreodata in vacanta. Zbor usor!

2 Comments »

  • Ioana says:

    Suna foarte bine, in Istanbul chiar ne-am imprietenit cu niste americani care aveau in plan, printre altele, si un zbor cu balonul la Cappadocia. I-am invidiat nitel atunci, sper sa o fac si pe asta odata si odata, desi nu prea ma incanta ca vantul are asa mare putere asupra baloanelor. In ceea ce ma priveste, cea mai tare chestie pe care am experimentat-o pana acum in vacanta a fost sa inot cu delfinii :-) Au mai fost ele si altele, dar per total asta mi-a ramas in amintire drept cea mai faina experienta…

  • razvan says:

    Ioana, am cunoscut americani in Capadoccia care se aflau in Turcia fix pentru asta: zborul cu balonul. Vizitau o zi doua Istanbulul dupa care restul vacantei in Capadoccia. Si habar n-aveau de Antalya sau Bodrum… O fi bine, o fi rau?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro