Jul
09
2009

Daca as scrie o carte…

Pe 14 iulie de pe acest pod se vad focurile de artificii. Bine, si apusul. Artificiile vin dupa apus.

Pe 14 iulie de pe acest pod se vad focurile de artificii. Bine, si apusul. Artificiile vin dupa apus.

… despre turism, ceea ce intentionez sa fac, cam ce ati vrea sa cititi in ea? Despre locurile pe care le-am vazut, oamenii pe care i-am intalnit, obiceiurile care m-au impresionat sau socat, intamplari de la filmari, recomandari de locuri de cazare sau restaurante, preturi orientative, povesti sau fapte concrete? Nu as vrea sa scriu pur si simplu pentru ca imi place sau pentru a-mi vedea numele tiparit. Vreau sa dau un produs care sa foloseasca, sa fie citit cu placere, sa intereseze si sa nu plictiseasca, sa fie cumparat nu pentru ca are o poza cu mine pe coperta ci pentru ca merita. Vreau cam multe. A, si mai important, aveti vreo idee de titlu? Promit ca in carte sa multumesc tuturor celor care au raspuns la aceste intrebari. Hai sa ne apucam de treaba!

PS Daca vrea cineva sa se inspire din ideile voastre legate de o carte de turism si sa o scrie inaintea mea, e liber/a. Conteaza si modul in care folosesti informatiile si le combini in scris :)

Written by in: Friends,Travel and places | Tags: ,

17 Comments »

  • Bia says:

    Evident că aș vrea să citesc despre locurile pe care le-ai văzut, oamenii pe care i-ai întâlnit și experiențele prin care ai trecut din simplul motiv că eu încă mai cred în zicala că omul e o parte din cărțile pe care le-a citit, oamenii cu care a vorbit, locurile în care a ajuns și experinețele pe care le-a avut.
    Sincer îți spun că eu citesc pe nerăsuflate orice carte scrisă din experiența propie a cuiva, ori ce poate fi mai plăcut decât o carte care să vorbească la persoana I despre oameni și locuri dar care să fie condimentată cu aventură și sfaturi utile pe care să le citești printre rânduri?
    Uite îmi permit să-ți dau două exemple: Andre Davy- Cu caiacele pe Nil (o carte scrisă dacă nu mă înșel prin anii ’60), dar care lasă dâre să zic așa în inima celui care citește și o carte mai recentă scrisă de românca noastră Roxana Valea- Prin praf și vise (apărută inițial în limba engleză). Ambele m-au ținut legată de ele, m-am umplut cu informație vie și valoroasă pentru că dincolo de poveste este vorba de experiența reala a unor oameni ca noi.
    Răzvan, asta aș vrea să citesc și la tine, dar crede-mă că atunci când îți va apărea cartea voi fi printre primii care o va cumpăra indiferent cum va fi pentru că îți dai seama că nu am de unde să știu dinainte exact despre ce ai scris, dar voi merge pe încredere :)
    Cât despre titlu, ar fi greu să-ți spun eu, în definitiv când un autor pune titlul cărții sale se gândește și la ce ar vrea el să audă când se va vorbi despre cartea sa, așadar aici nu cred că pot fi de ajutor. Și încă ceva: fii sigur că aceasta carte nu se va vinde doar pentru că ar fi o poză cu tine pe copertă (ceea ce nu-i neaparat necesar), sau pentru că va apărea numele tău tipărit (asta va conta pentru tine nu pentru cititor, mai ales cel neavizat), ea se va vinde pentru că așa cum ai spus o vei scrie “pentru că îți place” iar o carte scrisă din plăcere este deja o carte valoroasă.
    Spor la treabă !!!

  • elena says:

    welcome back! sugestie de titlu: lumea lui razvan marc (sunt inventiva, nu?). asta mai ales daca decizi sa scrii la persoana I, un soi de jurnal de travel. daca nu, ne mai gandim. oricum ne mai gandim.
    poti sa scrii urmand o structura fixa cu scop de ordonare pt tine si simplificare pentru cititor. highlights in atractii, mancaruri, obiceiuri,cafenele, etc.
    importanta e si structura: alfabetic, pe continente, pe statiuni/orase sau cum vrei tu. ideea e sa nu fie ambrambureala prea mare care sa deruteze.
    si nu in ultimul rand tre sa aiba multe poze sugestive, ceea ce inseamna ca o sa fie mai scumpa. dar merita, parerea mea

    spor la scris si daca ai nevoie de ajutor spune-ne

  • dalila says:

    sa aiba multe poze !

  • dalila says:

    cu dvd ul ce se mai aude?

  • Razvan Pascu says:

    Salutare,

    eu as propune sa fie cat mai multe obiceiuri de la diferite popoare si cat mai multe sfaturi utile. Sa fie multe preturi si tips-uri (pe unde sa te duci, pe unde sa nu te duci, ce sa faci intr-un loc, unde sa te cazezi, cat sa platesti, ce sa faci, etc.). mai putina istorie si mai multe lucruri practice. Ca sa fie cat mai practic propun sa fie mai putine lucruri de la filmari si mai multe despre vizite. Le poti face pe regiuni sau continente, poti concepe un tur chiar daca tu nu ai fost in ordinea respectiva si ai vazut fiecare tara in parte in excursii diferite.
    Propun ca titlu ceva cu Top…. pt ca astea atrag oamenii (am facut marketing) :) si ca subtitlu, Lumea lui Razvan Marc, realizatorul emisiunii de calatorii Bazar (ca sa stie lumea de unde sa te ia) :)
    Sa fie in format putin mai mic decat A4 dar mai mare ca un ghid obisnuit, cu multe fotografii si multe pagini (ceva gen Lonely Planet, cum sunt paginile de inceput, cele lucioase , cu multe poze).
    Idei imi mai vin…daca ai nevoie de ceva, da-mi un mail. Ai sprijinul meu. Eu o ajut de vreo jumatate de an si pe Uca Marinescu sa scrie o carte de calatorii.

  • marcelina says:

    razvan,welcome back.mi-ar placea sa scrii despre tot ce-ai vazut si as vrea sa fie cat mai multe poze.ca titlu …calatoriile lui razvan marc

  • Diana Singer says:

    Scrii o carte? Cool! (poate asa mai stai pe acasa :) ))
    N-am idei de titlu, ma gindesc insa ca ar fi interesant sa numeri kilometri p kre i-ai parcurs pina acum (ai ajuns la 1 milion?:)…pupici.

  • elena says:

    foarte tare ideea cu numarul de kilometri :)

  • Radu says:

    Mie cred ca mi-ar placea sa citesc intr-o astfel de carte ceva de genul: “Unic in Atena”, ca sa dau un exemplu. Poti scrie ce trebuie un calator sa vada/faca intr-un anumit oras odata ajuns acolo.

    Poti scrie despre lucruri unice, originale din fiecare locatie, care daca ar fi insosite si de poze si sfaturi practice, ar avea un mare succes. Doar o parere :)

  • veve says:

    mie mi-ar placea sa scrii 2 carti, ca sa nu incurcam borcanele. una sa fie cu impresii, trairi, intamplari, care sa cuprinda o buna parte din calatoriile facute de tine, tip jurnal, nu e important sa se respecte ordinea cronologica.
    cea de-a doua sa fie de tip ghid si sa fie specializata pe un anumit loc, recomandari de cazare si mancare si chiar sa aiba la baza nu doar experienta ta de calator,dar si a altor calatori avizati.

  • dalila says:

    hei cred ca cel mai binee e sa scrii o carte in care sa ne ATENTIONEZI ce sa nu facem pe unde ai fost tu!
    e important sa stim de ce sa nu facem ca sa nu avem vreo peripetie neplacuta…

  • kopila says:

    si o carte…si un dvd….deja ma simt rasfatata….

  • narian rotaru says:

    A scrie o carte despre calatoriile intreprinse , este un lucru minunat . Practic oferi celor din jur bucuriile calatoriei . Ce ar trebui sa cuprinda o astfel de carte ? Informatii de locurile vazute : peisaje , monumente , istorie , informatii despre oameni : obiceiuri , nodul traditional si actual de viata . Titlul ? Aici este greu de propus . Titlul este chintesenta mesajului catre cititor . ” Lumea este reprezentarea mea ” , este inceputul operei unui filozof . Fiecare om are o perceptie unica asupra lumii . ” Lumea mea ” . Nu suna egoist . Exprima o realitate pe care scriitorul doreste a o impartasi . In definitiv o carte de calatorie prin informatiile cuprinse si ideile transmise , este pentru cititor o pregatire necesara , dar si o invitatie in ” lumea scritorului ” . Este impartasirea bucuriei intelectuale a descoperirii , pe care numai cuvantul scris are capacitatea de a o reda .

  • George says:

    Salut,
    Cred ca toate cele mentionate de tine ar trebui combinate, astfel incat cartea sa fie citita in acelasi timp ca o poveste, dar si ca un ghid cu informatii utile.
    Mie mi-a placut foarte mult povestea lui jean_ange despre calatoria lui in China, in urma cu 16 ani. http://www.daciaclub.ro/index.php?s=43e60b685716e147267a2479a47960af&showtopic=68087

  • Anca says:

    Cand citim cartea?Am citit ca lansarea e programata pentru octombrie..asteptam cu nerabadare.:)
    Anca

  • romeo says:

    un lucru f important ar fi si partea birocratica, de exemplu cum se obtin vizele turistice daca vrei sa faci un circuit in jurul lumii sau pe un continent, bafta multa

  • romeo says:

    aaaa cum si de unde te documentezi….

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro