May
25
2009

Ierusalim (alte) cateva cuvinte (2)

Hotelul Imperial si-a trait vremurile de glorie dar inca se tine bine

Hotelul Imperial si-a trait vremurile de glorie dar inca se tine bine

Am descoperit un hotel super tare in orasul vechi. Chiar langa poarta Jaffa si biroul de informatii turistice. Se numeste Hotel Imperial si se pare ca e cel mai vechi hotel din oras. E tinut de o familie de palestinieni si in secolul trecut era gazda regilor si personalitatilor marcante ce vizitau locurile sfinte. Azi camerele (super ieftine pentru Israel – de la 50 dolari/camera/noapte) nu exceleaza la capitolul lux sau comfort dar primesc nota maxima pentru atmosfera. E un fel de Pera Palas, hotelul pe care l-ati vazut in emisiunea cu Istanbulul. Locatia e cea mai buna posibila iar angajatii super de treaba. Nu am stat la Imperial dar data viitoare voi sta.
Daca credeti ca shoppingul la Ierusalim se reduce la icoane sfinte si chilipiruri din bazar va spun ca nu e chiar asa. Langa orasul vechi exista Mamilla. Un fel de faleza de piatra asezata pe marea de lumini a orasului. Exista aici pe langa celebrele branduri europene si magazine pe care le-am vazut doar in America sau Canada. Preturile sunt insa destul de mari. Adevaratul castig al Mamillei sunt restaurantele si terasele de unde Ierusalimul se vede ca in povesti si in care, daca vrei sa intri, trebuie, cum altfel, sa te supui unui control de securitate. Acum – problema controalelor si prezenta armelor la vedere. Desi poate sa-i inspaimante pe cei slabi de inger sau sa-i streseze are o explicatie. La cate atentate au avut loc pe Pamantul Sfant e normal ca totul sa fie pazit, protejat, controlat. Prezenta armatei pe strazi e de bine. Ne apara. A controalelor in locurile publice – de si mai bine. In unele zone copiii inca sunt crescuti cu promisiunea celor 70 de virgine ce-i asteapta-n rai daca fac boom pe undeva. So – not to worry.
Orasul vechi din Ierusalim merita vazut pe jos. Si de sus. Pe jos stradutele inguste sunt parcurse cel mai bine cu piciorul si la orice colt de strada, pe orice perete sau in orice cladire se gaseste ceva de interes pentru oricine, orice ar cauta si in orice religie ar fi nascut. Si de sus – de pe terase, puncte de observatie sau balcoane orasul se desfasoara in toata marimea lui: cu cremul omniprezent al cladirilor, culorile vii ale bazarului si aurul sau cenusiul cupolelor.
Tarom zboara in fiecare zi la Ierusalim. Zborul dureaza doua ore si ceva. E destul de aproape.

3 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro