May
11
2009

Cezar in Iran

Cezar s-a intors din Iran de vreo saptamana si mi-a raspuns de vreo 5 zile la intrebarile mele despre tara care odata se numea Persia. Cu Cezar am lucrat la Clever Travel, e unul dintre cei mai plimbati oameni pe care il cunosc iar in timpul liber e un expert in marketing. In rest… asteptam cartea, Cezar!

1. Lung drumul pana la persi? Cum ai ajuns in Iran, cum se ajunge si cum e cu viza?
Nu as putea zice nici ca e lung, nici ca e scurt. Cea mai scurta conexiune ar fi prin Istanbul, dar cel mai ieftin bilet de avion a fost cu Alitalia prin Roma – sub 500 euro, cu peste 100 euro mai ieftin decat cu Turkish prin Istanbul. Zborul pana la Roma este sub 2 ore, iar Roma – Teheran este de aproape 5 ore. Se mai poate ajunge de asemenea cu trenul, dar dureaza mai bine de 3 zile – tren pana la Istanbul si apoi mai departe spre Teheran. Nu mai sunt probleme cu obtinerea vizei – eu am obtinut-o de la Ambasada din Bucuresti, nu mai e nevoie de invitatie, am depus toate documentele necesare si am primit viza in 2 saptamani. Se poate obtine si visa-on-arrival pe Aeroportul Imam Khomeini din Teheran fara nici o formalitate, dar viza este valabila doar 2 saptamani (fata de 1 luna obtinuta la Ambasada).
cez3
2. Prima impresie=primul soc sau dimpotriva?
Nu pot spune ca ai un soc. Aeroportul Khomeini este nou si modern, poate primul soc este sa vezi o mare reclama la berea Bavaria… Daca te apropii, iti dai seama ca e vorba de bere fara alcool si de altfel in toata tara vei gasi usor bere fara alcool cu gust de fructe (un soi de suc). Ceea ce este putin socant este traficul haotic din marile orase. In rest, orasul desi nu arata prea stralucit, are un aer destul de european.

3. Teheranul – metropola sau oras mare cu multe bazaruri si femei infasurate?
Teheran este clar o metropola. Are undeva intre 12 si 15 milioane de locuitori si este extrem de intins. Nu este insa un oras oriental, Istanbulul pare mult mai oriental decat Teheranul. Orasul are multe magazine, cateva mall-uri (nu cine stie ce) si un bazar imens aflat in Sud. De altfel, exista 2 Teheranuri – Teheranul de Nord unde sta lumea buna, unde sunt magazine ca in Occident, mall-uri, cartiere rezidentiale moderne, unde urmaresti ultimele tendinte ale modei iraniene si Teheranul de Sud care graviteaza in jurul bazarului, mult mai saracut. De altfel si clima de diferita – exista zile cand in Teheranul de Nord ninge, iar Teheranul de Sud se coace de caldura – Nordul fiind construit la picioarele muntilor Tochal (circa 4000 metri). De altfel, din Teheranul de Nord, poti sa iei o telecabina care sa te duca la aproape 4000 de metri, pe drum fiind numeroase partii de schi extrem de populare cu tinerii din Teheran. Despre femei infasurate…hmmm… pai sa clarific – spre deosebire de Afghanistan sau alte tari arabe, in special Arabia Saudita, in Iran nu am vazut nici o femeie care sa fie complet invelita – aparent, nici in trecut burkha nu era folosita. Orice femeie (inclusiv strainele), trebuie sa aibe ceva pe cap (o basma, un sal, etc) si sa aibe acoperit tot corpul (pantalonii sunt folositi de toate femeile peste care folosesc o rochie). Tinerimea rebela isi tin salurile in varful capului lasand o buna parte din par afara.

4. Stiu ca ai cam batut tara in lung si-n lat. Cu trenul, automobilul sau avionul? Au infrastructura domnii pe acolo?
Cu de toate. De fapt, am mers de la Teheran la Kashan cu autocarul. De la Kashan la Esfahan cu un automobil inchiriat (pentru a putea vizita si Abianeh pe drum). De la Esfahan la Shiraz cu avionul,. De la Shiraz la Yazd cu autocarul. De la Yazd la Teheran cu tren de noapte.
Infrastructura este net superioara Romaniei. Numai in capitala Teheran, sunt mai multi kilometri de autostrada decat vor fi in Romania peste 10 ani daca absolut toate planurile minunate ale guvernului actual si viitoare se vor indeplini, in’shallah ! Intrarile in Teheran sunt un arabesc de autostrazi suspendate, iar orasul este strabatut de drumuri expres pe 4 – 5 benzi. Si in afara Teheranului, soselele sunt impecabile, avand mii de kilometri de autostrazi cu 2 pana la 4 benzi de sens. In consecinta, traficul rutier este extrem de bine dezvoltat, numeroase autocare conectand orasele Iranului. Exista 2 tipuri de autocare – asa-numitul tip Volvo (autocare moderne cu aer conditionat) si tip-Mercedes (daca iti aduci aminte de autocarele Irannational cu care mergeam in anii 80 in excursii scolare) fara aer conditionat. Preturile sunt insa modice – Teheran – Kashan vreo 250 km parcursi in 3 ore a costat 3,5 dolari (inclusiv snack si suc), iar cele 5 ore de la Shiraz la Yazd au costat ametitoarea suma de 6 dolari.
Reteaua de trenuri este relativ extinsa, dar nu exista foarte multe trenuri. Se lucreaza acum la dezvoltarea retelei de cai ferate – la anul, va fi conectat Shirazul cu restul tarii, in’shallah, se lucreaza la conexiunea cu Pakistanul de la Bam la Zahedan (in acest fel, vei putea merge cu trenul de la Bucuresti in India), dar si spre Herat, in Afghanistan.
Exista cateva companii aeriene dintre care cea mai mare este Iran Air. Nu are o flota prea moderna, opereaza inca avioane Boeing 747 double-decker cumparate pe vremea sahului, dar are si Airbusuri 320 mai noi. Preturile nu mai sunt la fel de modice ca acum cativa ani cand Teheran – Shiraz costa vreo 2 dolari cu tot cu taxe aeroportuare, noi am dat cam 30 euro pentru cei 500 km dintre Isfahan si Shiraz.

5. Femeile din grupul vostru s-au simtit vreun moment in pericol sau tratate mai rau?
Nu, in nici un moment. De altfel, iranienii sunt un popor extrem de primitor si curiosi. Si la fel de politicosi ca si japonezii. E drept barbatii mai intai deschideau discutia cu mine, iar femeile cu fetele din grup. Nu exista nici macar celebrul harasment sexual atat de frecvent in tarile arabe, India sau chiar si Turcia. In plus, barbatii sunt discriminati – in timp ce eu ma inghesuiam in metro la ora de varf, fetele se duceau elegant in vagonul pentru femei care era mult mai gol (in mijloacele de transport in comun, femeile pot sa stea oriunde, in timp ce barbatii nu pot sa stea in sectorul rezervat femeilor).
cez
6. Ce se manaca la colt de strada in Iran?
Iranul este capitala mondiala a fast food-ului. Peste tot, vei gasi locuri care ofera hamburgeri, hot dog, pizza sau inghetata. Sounds like America… Asa si e. In schimb, nu exista prea multe restaurante propriu-zise pentru ca iranienii prefera sa manance acasa sau sa iasa la picnic in parcuri…. de altfel in toate spatiile verzi, mai ales vinerea (ziua libera), e plin de familii care vin cu geamantane la picnic – covor, mingii, mancare, aragaz de voiaj, perne, etc, etc. Nu exista terase (probabil sunt interzise), am vazut doar una intr-un parc din Teheran

7. Care sunt locurile din restul tarii pe care le-ai recomanda cui se incumeta la o vacanta in Iran?
Isfahan – un oras superb, gravitand in jurul Pietei Imamului Khomeini, cea de-a doua piata din lume ca marime, dupa Piata Tien-an-Men din Beijing, inconjurata de superbe opere ale arhitecturii musulmane – poate printre cele mai frumoase si reprezentative monumente islamice din lume. In plus, podurile istorice sau cartierul armean – Jolfa.

Persepolis – capitala Imperiului Persan, distrus de Alexandru cel Mare. Numeroase sculpturi, coloane, palate, dar si doua morminte imperiale sapate in stanca in stil Petra.

Shiraz – pentru gradinile paradisiace… si pentru a putea asista seara de seara la pelerinajele la mormintele principalilor poeti persani – Hafez si Sa’adi.

Yazd – cu orasul vechi fix ca in 1001 de nopti… poate monumentele nu sunt incredibile, dar labirintul stradutelor si aerul de acum cateva secole te conduc sa crezi ca poate vei de peste Seherezada sau Sindbad per urmatoarea straduta.

Kashan – pentru casele istorice, adevarate palate din chirpici, minutios refacute.

Bam – celebra citadela din chirpici, distrusa in decembrie 2003 de un puternic cutremur este in plin proces de reconstructie. Era poate cel mai important obiectiv turistic din Iran si una din cele mai interesante locatii de vizitat din lume, dar din pacate a fost rasa de pe fata pamantului de unul din cele mai puternice seisme din ultimele secole. Cum, am zis, orasul se reconstruieste, dar foarte incet – se folosesc metodele si materiile prime folosite pentru constructia lui – acum 1000 de ani.

Mashad – mausoleul Imamului Reza pe langa un incredibil complex religios, poti intelege mai bine legatura intre persani si musulmanismul siit.

Teheran – oricum treci pe acolo – sunt cateva palate regale ale ultimelor 2 dinastii, turnul Azadi, cafenelele chic din Nord, schi.

8. Cat de mult seamana Iranul cu ce auzim noi pe la stiri?
Destul de putin. Nu vei vedea mase isterizate. Poate cu ocazia Zilei Ashura (ziua comemorarii martirajului celui de-al 3-lea Imam, Imamul Hoseyn, nepotul profetului Mohamed), in numeroase locuri de Iran au loc auto-flagelari rituale – desi nesanctionate de liderul suprem ayatolah Khamenei. Hai sa luam principalele stiri care apar despre Iran.
a) Problema nucleara – este cert ca Iranul isi construieste o centrala nucleara la Buhshehir (se afla in testele finale) la Golful Persic. Se stie de asemenea ca la Natanz, in centrul tarii se afla o uzina subterana de imbogatire a uraniului (am trecut cu masina pe langa ea). Ca produc bomba nucleara nu am cum sa-mi dau seama ca un simplu calator. Cert este ca daca Iranul va produce cu adevarat bomba nucleara, asta va fi un motiv de mandrie pentru aproape toti iranienii – si-ar demonstra nivelul tehnologic si ar rebalansa echilibrul nuclear din Orientul Apropiat unde doar Israelul detine bomba si pe care ar folosi-o fara prea multa analiza impotriva vecinilor sai.
b) Sprijinirea organizatiilor teroriste – Iranul sprijina Hezbollah si Hamas. Evident ca asta nu poti sa-ti dai seama ca un simplu turist. Sunt Hezbollah si Hamas organizatii teroriste ? Depinde din ce unghi privesti. Teroristi pentru o parte, luptatori pentru libertate pentru cealalta parte. Pentru partea iraniana, Hezbollah si Hamas sunt luptatori pentru libertate. Rezistenta Franceza din al doilea razboi mondial a fost formata din teroristi din punctul de vedere al germanilor si din luptatori pentru libertate din punct de vedere al anglo-americanilor.
c) Sharia – da, justitia iraniana se bazeaza pe sharia, rezultata din Koran. Cine ucide este spanzurat, cine fura i se taie o mana, etc. Nu am vazut executii publice si din cate stiu nici nu se mai practica prea des, un lucru e cert – nivelul de criminalitate tinde spre zero.

9. Ai inchis axa raului sau mai urmeaza?
Am inchis Axa Raului definita de George W Bush – Siria, Coreea de Nord, Iran. Am fost si in Cuba, trecuta si ea pe Axa Raului de niste colaboratori de-ai lui Bush. As mai vrea sa mai vizitez o tara cu un regim ciudat – Turkmenistan… poate la primavara.
cez1
10. Si in fine: multi Razvani prin Iran? :)
Cum ti-am zis, aparent numele de Razvan este folosit doar de romani si iranieni. In persana, este Rezvani si inseamna “paradis”. Nu am cunoscut nici un Rezvani, ca si in Romania nu este un nume prea comun, doar in imensa piata centrala din Esfahan am vazut un magazin “Rezvani Handicrafts”. In plus, in Consiliul Gardienilor Republicii, puternica institutie care controleaza intreaga viata politica si sociala din Iran, unul din principalii membrii este ayatolahul Gholamreza Rezvani.

Daca mai aveti intrebari sau curiozitati sunt sigur ca Cezar o sa va raspunda. Trebuie sa recunoastem ca se pricepe la povestit. Poze mai sunt multe si frumoase insa in tara asta cu desert unde ma aflu internetul merge cu viteza camilei. Ne vedem joi la 21.30 pe TVR 2.

22 Comments »

  • codeus says:

    foarte frumos Răzvan. Mulţumim Cezar. Ştiu eu pe cineva care atunci când va citi postarea asta nu o să mai aibă linişte până nu face o excursie în Iran )))

  • dalila says:

    cezar dar cuba ??
    vrem impresii si despre cuba(daca nu te necajim prea tare)
    si in legatura cu cartea chiar O ASTEPTAM!!!
    ce nu ti a placut in iran?
    cand ai timp si daca ai timp asteptam cu drag

  • Cezar says:

    Pai daca ma mai gazduieste Razvan, voi povesti si despre Cuba. Ce nu mi-a placut in Iran ? Greu de spus… Internetul… nu am putut accesa nici un ziar romanesc ca era cenzurat, fsptul ca nu am prea gasit carti despre Iran (erau doar albume frumoase de poze), traficul nebun din marile orase.

  • Andox says:

    Frumos Imperatore . Am vazut si pozele de pe softpedia , interesanta tara , plina de picturi :)
    Spuneai ceva de bere fara alcool , sa inteleg ca nu gasesti deloc bere cu alcool? Nici macar in hoteluri pt straini?
    Te astept cu interes diseara la 8 pe radio 3net.

  • Cezar says:

    Nu, alcoolul este complet interzis. Doar comunitatea armeana (crestina) poate consuma alcool cumparata din locuri speciale, doar pentru ei acasa. Evident, ca baietii vand la toti :) Dar trebuie sa ai legaturi foarte stranse ca sa poti face rost de alcool in Iran – asa ca n-am insistat. In schimb, in Iran nu exista hoteluri speciale pentru straini – iranienii pot sta unde vor ei si ii tine buzunarul – e drept, unele hoteluri sunt pline de straini (cum ar fi Silk Road in Yazd), dar chiar si acolo aveau oaspeti iranieni.

  • Felicitari Imperatore!

  • dalila says:

    cezar unde mai pot citi si eu pe unde ai calatorit?
    ca toata lumea e in tema si eu nu!
    vreau sa ma relaxez si eu seara cu ceva bun
    multam

  • Cezar says:

    Multumesc, Razvan.
    Nu prea scriu, nu prea am timp… mai scriu pe http://www.doctortravel.ro si sunt destul de activ pe partea de turism al forumului Softpedia

  • Cezar says:

    Dalila, o sa incerc sa scriu mai mult, dar timpul :( Pe softpedia, ziceam ca vreau sa scriu o carte “Calatorind pe Axa Raului – Siria, Coreea de Nord, Iran”, dar nu stiu cand :( Tocmai m-am convorbit cu Razvan si o sa scriu ceva si de Cuba :) Hasta siempre Comandante !

  • dalila says:

    corect TIMPUL !!!
    dar dupa o zi de munca chiar merita sa adormim cu asa o carte in mana.
    si ai un talent deosebit la povestit
    multumim pentru tot
    Hasta siempre Comandante!

  • Cezar, nu iti mai ajunge timpul pt ca te plimbi tot timpul. :)

    Ar fi misto sa scrii o carte cu toata experienta ta de travel, sfaturi utile din fiecare tara si cateva pagini de la fiecare.

    Sau sa iti faci un blog pe care sa postezi. Ai avea o gramada de vizitatori.

  • dalila says:

    cezar am ratat olanda anul asta cu olimpiada lui ovanez(pustiul meu)cu trecerea in clasa 5 a ( nu vrei sa stii)
    dar vreau sa plec 3 zile in august in italia cu 2 bunici si un copil
    asi vrea sa le fac o excursie de neuitat la bunici ( eu fac 40 si mama 65 in aceeasi zi)
    si nu stiu in ce zona sa ma duc ca sa avem cat mai multe de vazut si ovanez sa nu se plictiseasca ( baietii la 10 ani nu prea le au cu arta dar cu dinozaurii ,parcutile de distractii -DA)
    ma gandeam la Roma
    dar..nu stiu
    e si din scurt dar facem 105!!!(imperuna ((:)
    multumesc,multumesc,multumesc
    pana in august mai e timp
    nu vreau sa te stresez
    si inca ceva….daca ai o idee mai bunaaa…..
    ai grija de tine

  • Cezar says:

    La multi ani, La multi Ani !
    Italia nu da pe dianafara de parcuri de distractii. Din cate stiu, sunt cateva in Nord, in Alpi si pe langa lacul Garda, mai e unul mai mare in Napoli si cam atata. La Roma, nu exista nici un parc de distractii, doar niste balciuri “luna park”. Roma s-a prins ca are un minus la oferta turistica si au hotarat anul trecut sa construiasca un soi de Eurodisneyland cu tema Romei Antice. Exista insa un Water Park – Aquapiper:
    http://www.aquapiper.it/
    M-am uitat pe site-ul lor si am vazut si un mare dinozaur :) In plus, evident ca Roma are extrem de multe lucruri frumoase de vazut – 3 zile nu prea e de ajuns, dar in fine….

  • dalila says:

    poate te gandesti la altceva…
    ma gandeam sa duc fetele(bunicile) la Vatican si copilul sa l ducem sa se distreze dupaamiaza undeva
    m am gandit si la Ierusalim…
    sa ne hranim si noi sufletelul cu ceva
    stiu ca e putin (3 zile)dar eu de pe 2 iunie imi cam fac de cap(alanya,cambridge etc)
    ma gandesc si la temperaturile din august din Roma
    stiu ca te necajesc..

  • Cezar says:

    La Ierusalim nu prea sunt parcuri de distractii. Poate la Paris – Disneyland e aproape si ai multe lucruri de vazut.

  • dalila says:

    disney,eurpa park le am facut
    am sa ma duc la roma si la aqualandul de acolo
    multumesc din tot sufletul si asteptam (cand poti) cuba.

  • dalila says:

    am inceput sa caut colectia clever travel
    sa fiu informata!!!
    eu cand plec undeva imi incerc sa ating toate punctele si mai ales sa ma bucur de momentele alea.
    si disney si europa park le am facut in liniste -adica am stat intr un hotel chiar langa parc si cate o saptamana.
    asa am vazut tot ce puteam vedea si ne am indragostit de fiecare loc.
    am vazut toate spectacolele sine am putut distra fara graba.
    eu nu le am cu shopingul (poate suna ciudat dar eu sunt barbat din punctul asta de vedere)dar sunt disperata dupa locuri noi
    la roma exista gradina zoo?
    am vazut ca este si un cinematograf 5D
    sigur nu ajungem la aqualand!!
    la cate avem de vazut…
    sa ai o seara buna.

  • Cezar says:

    Ei, am fost cred ca de vreo 10 ori in Roma si mai am multe locuri de vazut. Da, e un zoo pe langa Borghese, iata link-ul:
    http://www.italyheaven.co.uk/rome/zoo.html

  • dalila says:

    poti sa ma ajuti cu o indicatie asupra zonei unde sa ma cazez?
    asi vrea undeva de unde sa mergem pe jos.
    adica (ca sa fiu mai clara)in apropierea carui obiectiv turistic crezi ca ar fi bine sa aterizam?
    am inteles ca in roma sunt mai multi turisti decat porumbei ((:
    dar toti care au fost au venit incantati
    in safari ai fost?
    (eu cu excuriile pentru copii…)

  • Cezar says:

    Nu prea am stat in hotele la Roma – am fost de cateva ori in delegatii si am stat in hotel de 5 stele si cand ma duc in scop privat, dorm la rude. Cel mai bine este sa gasesti ceva in centrul istoric (gen Spagna – Trevi – Navona) pentru ca exista extrem de multe locuri frumoase de vazut la pas). Despre turisti in Roma, exista perioade de varf si mai off-season. Daca te duci in august, nu o sa prea vezi localnici care sunt in vacanta, deci orasul e cam gol – si numeroase magazine si restaurante mici sunt inchise.
    Da, am fost in safari, timp de 2 sapt in Kenya / Tanzania in vara lui 2006

  • dalila says:

    vreau si eu sa plec in 2010 !!
    merita?
    ma refer la timp si distanta(ca mergi o zi cu avionul)
    e ceva deosebit?
    ma refer la Kenya
    mi ar place sa ma duc si in cuba sau iran dar bogdan nu zboara cu avionul si fara barbat acolo nu cred ca am ce cauta
    dar pentru kenya se organizeaza grupuri si cred ca pot sa iau bunica si copilul.

  • Kanata says:

    @Cezar – mulțam fain pentru detaliile oferite despre călătoria în Iran. Ești o carte deschisă pentru amatorii de călătorii. @dalila – celor care au nesăbuința de a cheltui mii de euro pentru parcurile de distracții, le recomand Orlando în Florida, SUA – e departe, dar merită banii măcar. Are câteva parcuri pe teme, la distanțe foarte mici – se circulă cu monorai între ele. Am făcut și eu greșeala de a merge acolo…la Epcot, poate cel mai interesant pentru adulți.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro