Mar
23
2009

Cateva atractii in Cipru de Nord

dsc03471

Buyuk Han in Lefkosa

Pe langa bautura, tigari si mancare ieftine (deci va puteti pune in cap original), plaje multe si neaglomerate si oameni de treaba, Ciprul de Nord are si cateva atractii ce va vor face vacanta mai frumoasa, mai bogata si mai culturala. Daca vreti.

Kyrenia (Girne) – desi este punctul cel mai fierbinte al tarii in ceea ce priveste turismul, Kyrenia inca e un orasel linistit, cu stradute pietruite, cu un castel si un port vechi desprins parca din fotografii. Shopping la buticuri cochete sau in mini-bazarul din apropierea portului, seri la restaurant cu panorama marii in fata si cu darul marii in farfurie, cafele turcesti la terase sub umbrele sau ore in sir petrecute la Castel vizitand muzeul epavelor, pe cel de icoane sau de arta populara – acestea sunt atractiile de aici. Si arhitectura coloniala. Si plimbarile pe Mediterana cu yahtul.

Castelul Kyreniei – Castelul Kyreniei, veti afla aici istoria zonei si mai ales veti vedea cea mai veche ambarcatiune descoperita vreodata in apele Mediteranei: dateaza de pe vremea lui Iisus si este pastrata intr-o camera la temperatura constanta. Castelul Kyreniei este unul dintre cele mai fotogenice locuri de pe insula. Profitati si dati din plin de lucru aparatului de fotografiat. Forma actuala a castelului a fost data de venetieni, care asteptau ofensiva Imperiului Otoman. De aici si turnurile fortificate care si-au pastrat forma sute de ani. Paradoxul insa, care a facut de altfel ca acest castel sa mai existe, e ca atunci cand otomanii au venit, venetienii au predat de bunavoie fortificatiile.

Bellapais – Manastirea Bellapais a fost construita in secolul 13 si a devenit cel mai important loc de pelerinaj din Mediterana cand Roger Normandul a daruit-o cu un fragment din Crucea lui Iisus Hristos. Pelerini de toate natiile veneau sa se roage la biserica ce gazduia un asemenea obiect sfant iar la plecare lasau donatii generoase. Un secol mai tarziu insa, genovezii ataca insula si vistieria manastirii incluzand fragmentul de cruce, le cade prada. Din acel moment, lipsita de relicva sfanta, manastirea intra in declin si nu mai reuseste sa-si recapete proeminenta. Calugarii de aici isi iau neveste si amante si nu permit decat fiilor lor sa fie tunsi in monahism aici. Cladirea abatiei este lasata in paragina iar la cucerirea insulei de catre turci manastirea este transferata ordinului grec ortodox. Azi Bellapais este un monument al artei gotice ce merita vizitat fie pentru a admira arhitectura sau pentru a spune o rugaciune ori pentru a asculta un concert de muzica simfonica la lasarea serii. Bellapais a dat si numele satucului ce inconjoara fosta manastire, loc de odihna si de creatie pentru scriitorul Lawrence Durell. Apropo, luati cu voi ca lectura de vacanta cartea Lamaii amare scrisa de Durell chiar aici. Multe dintre lucruri si locuri nu s-au schimbat in cei peste 50 de ani ce au trecut de la scrierea cartii.
Peisajul ce se deschide de pe terasa manastirii este un alt motiv pentru care merita sa veniti pana aici. Vile si bungalow-uri cochete si piscine si gradini aranjate zambesc spre Marea Mediterana in timp ce din spate sunt umbrite de muntii Kyreniei.

Gazimagusa (Famagusta) – Orasul a fost supranumit un muzeu in aer liber si ajunsi acolo veti vedea ca asa este. Arhitectura in partea veche e lusitana si venetiana iar atractiile se numesc aici turnul lui Othello (aflati la fata locului legatura cu Shakespeare) si moscheea Lala Mustafa Pasha (fosta catedrala Sf Nicolae). Vechea piata acoperita, renovata acum si redenumita bandabulya va atrage cu o varietate de magazinase, ateliere mestesugaresti si suvenire pentru cei dragi iar bazarul de mirodenii va indeamna la targuieli cu un pahar de ceai de mere in mana. Peste tot in Ciprul de Nord nu prea puteti negocia la pret ca si in Turcia si spre deosebire de Turcia aici vanzatori nu o sa se tina de voi sau dupa voi sa le cumparati marfa.
Gazimagusa e un oras regal pentru ca in catedrala de aici erau incoronati regii “in absentia” si cea mai mare inflorire a cunoscut-o pe vremea cruciatilor si mai tarziu cand s-a aflat sub stapanire venetiana. Istoria e la fiecare pas aici, in toata splendoarea in cladiri si fortificatii si se intinde pana la malul marii, in port de unde sute de ani au plecat vapoarele spre alte zari pentru a face comert, a cuceri sau a apara un crez.

Salamis – Salamis este cel mai important dar si cel mai fascinant site istoric din Ciprul de Nord. Despre originile sale vorbeste doar legenda lui Teucer care se spune ca ar fi construit aici o cetate imediat dupa razboiul troian si asta din cauza faptului ca tatal sau Telamon i-a interzis sa se intoarca in tara natala. Asadar Salamis a fost fondat in secolul 11 sau 12 inainte de Christos  si a avut o istorie tulbure dar bogata pana in secolul 7 era noastra cand a cazut prada arabilor, cutremurelor si valurilor marii. In culmea infloririi cetatea de la mediterana avea propria moneda si amfiteatre din marmura. Azi orasul antic a fost partal excavat, arheologii scotand la lumina adevarate minuni de arhitectura si inginerie romana. Iubitorii de astfel de locuri trebuie sa isi rezerve o zi intreaga pentru a cuprinde cu ochiul tot ce a fost scos la lumina. Statui, amfiteatre, coloane, morminte chiar si bai sunt toate aici, batute de briza marii si de soarele Mediteranei.

Biserica Sf Barnabas – Sf Barnabas e considerat apostol desi oficial nu a fost. Insa a muncit ca unul dintre cei 12 propovaduind religia crestina in Asia Mica. S-a nascut aici, a fost ucis prin lapidare tot aici si redescoperit de o fatza bisericeasca care a si construit o manastire pentru pomenirea lui. Azi Manastirea Sf Barnabas se viziteaza ca un muzeu ale carui exponate sunt icoane, multe vechi de sute de ani, mormantul sfantului si artefacte descoperite la Salamis. E un loc de rugaciune, ofera adapost si racoare in soarele amiezii si o poveste uluitoare pe care daca nu ati fi ajuns pana aici nu ati fi aflat-o.

Lefkosa – Asa era si Berlinul pana in 1989, asta pentru cei ce au reusit sa-l viziteze atunci. Un oras despartit in doua pe mijloc. Lefkosa (Lefkosia sau Nicosia pentru straini) e singura capitala din lume despartita in doua, pe mijloc, de o granita. Atractia principala aici e zona veche a orasului. Cladiri coloniale, biserici transformate in moschei si vechi caravanseraiuri va indeamna la hoinareala, facut poze si va fac sa pierdeti notiunea timpului. Si tot la atractii intra si o vizita in Nicosia de Sud. Trecerea se face usor iar scurtul sejur la vecinii de peste gard se poate traduce in shopping si in specialitati de fast-food pe care nu le gasiti in nord dar de care nu cred ca va este dor. Interesant e ca excursia in republica va va face sa apreciati si mai mult ceea ce ati descoperit in nord: linistea si lipsa aglomeratiei.
O excursie in Lefkosa nu este completa fara vizitarea portii Kyreniei, a moscheii Selimiye (Catedrala Sf Sofia) sau a caravanseraiului Buyuk Han. Daca timpul va permite, Biblioteca Sultanului, piata acoperita Bedestan, conacul lui Dervis Pasa, muzeul Mevlevi Tekke sau piata Ataturk au fiecare farmecul lor si merita vazute.

Guzelyurt – Situat in partea vestica a Ciprului de Nord, orasul Guzelyurt ce a dat si numele zonei este celebru pentru ca se afla in apropierea a doua sit-uri arhelogice Vouni si Soli dar mai ales pentru ca aici puteti vizita cea mai bine pastrata biserica din lumea crestin-ortodoxa: cea a Sfantului Mamas – patronul celor ce nu-si platesc taxele si vindecatorul bolilor de nas, gat si urechi. Si cum in orasul propriu zis nu aveti prea multe de vizitat, in afara unei piete acoperite, biserica Sf Mamas merita majoritatea timpului pe care il veti petrece aici. Construita in secolul al 18-lea biserica este in primul rand foarte frumoasa, un monument de arta in sine. Astazi este deschisa publicului ca muzeu de icoane insa gazduieste si mormantul Sf Mamas din ale carui moaste izvoraste mir vindecator. Daca aveti probleme cu impozitele nu ar strica sa va rugati aici. Legenda sfantului o aflati singuri cand vizitati biserica.

12 Comments »

  • dalila says:

    TREBUIE sa ajung in ciprul de nord
    cand e perioada in care zici tu ca merita sa fim acolo?
    sa nu te opresti din povestit
    tot ce vedem e frumos,cald si ne bucuram ca putem vedea ceva atat de deosebit
    dar nu ne ai povestit nimic de targul de turism de sambata
    de DESTINATIA care trebuie sa o promovezi
    si poze…
    ai grija de tine si suntem aici mereu langa tine

  • dalila says:

    tu si ciprul de nord va potriviti de minune
    sigur vei avea satisfactii
    si noi macar de la tine sa vedem LUMEA asta mai frumoasa
    ca vad ca toti au inebunit cu aceasta CRIZA
    sigur au dreptate si ei
    intrebare: ce sa NU facem in ciprul de nord?

  • Monica says:

    Buna Razvan!
    Ne-ai captat si noua interesul:) Daca promovezi Ciprul de Nord pentru romani inseamna ca exista deja oferte de vacanta la agentiile de turism din Romania? Planuim o reuniune cu prietenii din tinerete imprastiati care pe unde si Ciprul de Nord pare o destinatie interesanta. Noi ne adunam la Cluj, dar nu ar fi nici o problema sa plecam din Bucuresti. Daca ai mai multe detalii si timp, poate le postezi aici.

  • @monica. Vor fi plecari atat din Bucuresti cat si din Cluj. In putin timp vor aparea si ofertele, doar putina rabdare mai te rog.

  • dalila says:

    hei razvan -in ce parte a lumii esti?
    am urmarit reluarea de asta seara si bogdan rade de mine ca IAU NOTITE
    oricum in alanya aterizam si noi pe 2 iunie
    abia astept sa fac scufundari
    chiar daca am vazut o a 2 oara emisiunea a fost foarte reusita
    cand apar ofertele pentru ciprul de nord vreau si eu una
    si noi suntem fani old navy si banana republic(adik simpatice tricouri mai ai)
    dar nu credem ca turcii nu pun substante chimice in rahat
    si “fierb plante”
    ai grija de tine si asteptam miercurea viitoare

  • razvan says:

    @dalila: sunt in bucuresti:) totdeauna mi-am dorit sa poata lua oamenii notite dupa emisiunile mele. multumesc. din cate stiu: ofertele pt cipru sunt gata, o sa pun si eu pe blog zilele acestea. Bogdan, nu mai rade ca berbecii! (si eu sunt berbec).

  • Monica says:

    Buna Razvan/Lucian!

    Mi-ati cerut sa mai am putina rabdare. Mai am:( Dar cum e destul de greu sa coordonezi o vacanta in Ciprul de Nord pentru 6 cupluri, taman din Canada, orice ajutor din partea voastra e bine venit.
    Am cautat pe http://www.universalturism.ro/, n-am gasit nimic.

  • Monica says:

    Ooops…dubla negatie

  • Ioana says:

    Salut Razvan,
    sunt din nou in Cipru…the land of beauty…week-end-ul acesta am vizitat partea de nord-est, mai precis la 90 km de Famagusta, unde am descoperit un loc complet diferit fata de sudul Ciprului(partea greceasca), o plaja aurie, o apa limpede, gazde ospitaliere, mancare delicioasa la un pret accesibil, deci ti-o recomand…pt mai multe detali http://www.burhansgoldenbeach.com/

  • bia says:

    si eu as avea nevoie de o recomandare pentru cipru de nord…. si as avea si o intrebare se poate face excursie din cipru de nord in cipru de sud la baile afroditei?

  • Queen Travel says:

    e foarte frumos in Cipru

  • daniel says:

    sfatul meu este sa va ganditi bine chiar foarte bine inainte de a merge in partea de nord a ciprului….oamenii de acolo…ferentari noaptea va spune ceva?…aveti sansa sa fiti talhariti la fiecare colt….mare atentie…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro