Mar
07
2009

TOP 10 LOCURI CARE IMI PLAC

10 locuri care imi plac. Primele 10.

10 locuri care imi plac. Primele 10.

10. Montevideo – pentru Carnavalul din septembrie, pentru plaja la Rio de la Plata si pentru strazile din partea veche a orasului, spre port, pline de cladiri parasite, vag sinistre. Si pentru convingerea locuitorilor sai ca ei au inventat tangoul. Intr-o duminica seara mergeti la Mercado de la Abundancia pentru o seara de dans cu Joven Tango.
9. Dubai – pentru ce au construit oamenii din nisip si imaginatie. Pentru cartierele autentice (mai sunt!) unde poti sta la o placinta cu branza si o shisha la ascultat povesti arabesti si de aiurea. Pentru Dubai Creek si vapoarele incarcate cu marfuri si pentru cerul orasului brazdat la fiecare minut de cele mai fantastice avioane. Mancati intr-o seara la Hyatt la restaurantul rotitor. Pana la desert veti stii deja Dubaiul pe de rost cu toate luminile lui.
8. Kuala Lumpur – pentru bananele prajite de pe strada. Si pentru nebunia din jurul autogarii din Cartierul Chinezesc. Pentru mirosul oribil de Durian (miroase oricum a vacanta exotica) si Petronas Towers. Faceti o excursie pana la Batu Caves. Arata exact ca in filme. Nu uitati sa cumparati ghirlande de flori si lapte pentru zeul Murgan. Preotii din pestera va vor binecuvinta.
7. Bruxelles – Imi place in Matonge, strada/cartier african unde o saptamana pe an, in iunie, negrese ca in desenele animate, ies pe strada si gatesc pentru trecatori in ceaune mari, tocanuri africane. Imi place pentru ca am trait aici si inca ma leaga o multime de amintiri. Duminica pana in pranz dati o raita prin piata de langa Gare du Midi. La spartul targului puteti cumpara o ladita de mango cu doar 2 euro. Mai e berea si ciocolata.
6. Stockholm – pentru diminetile pustii de weekend, Muzeul de arhitectura si pietele de Craciun. De fapt imi place orasul intreg de Craciun. Pentru un spectacol la the Globe si schimbarea garzii la palat. Si pentru ca aici s-a inventat IKEA – cu linii curate, fara pretentii si cu produse accesibile. Iesiti din oras inspre cartierele de periferie. Va veti simti ca la tara si nu ca intr-o mare metropola.
5. Tokyo – pentru sushi si portiile imense de curry cu orez. Pentru sentimentul de “pierdut in spatiu” pe care il ai in metrou si pentru amabilitatea locuitorilor care, chiar de nu stiu engleza, incearca sa te ajute (sau sa te incurce si mai rau) in gasirea unei adrese. Pentru Ginza cu luminile ei si pentru magazinele de electronice. Plimbarea de duminica pastrati-o pentru Harajuku.
4. Quito – pentru lectiile de salsa si limba spaniola. 6 dolari sedinta. Pentru micul dejun de la Radisson si aeroportul din centrul orasului. Pentru bisericile catolice, multe si cu atmosfera de sezatoare. Oamenii intra in ele sa se roage dar si sa stea de vorba in liniste. Pentru vulcanul Cotopaxi si telecabina ce urca pana la 4000 de metri. Iar la cativa kilometri departare e chiar mijlocul pamantului.
3. Rio de Janeiro – pentru caipirinha cumparata de la un chiosc din Ipanema – vanzatoarea pune cachasa… nu se incurca. Si zahar brun si lime. Pentru Rio Scenario, barul/club unde tinerii petrec cot la cot cu cei mai in varsta si unde merita doar sa stai la balconul interior si sa urmaresti lumea. Pentru statuia lui Iisus si mai ales pentru chuhascarii. Faceti o plimbare in jurul lagunei din centru. In total 7 kilometrii. Pe parcurs va trebui sa va opriti la un moment dat sa aterizeze sau sa decoleze elicopterele care plimba turistii in jurul statuii lui Jesus si care elicoptere au baza langa Lagoa.
2. Marrakech – pentru amestecul de cola si fanta pe care chelnerii il puneau pe masa mintind politistii ca nu bem bere. Pentru cozile imense la bere din cel mai mare supermarket din oras. Pentru ciorba de linte si hotelurile traditionale. Pentru moscheea Koutoubia si pentru piata Djemaa El Fna cu povestitorii orbi si manuitorii de serpi. Alegeti-va o zi in care sa va pierdeti prin souk, nu veti stii niciodata unde nimeriti iar la lasarea serii asezati-va la o masa mare, ca de nunta, in centrul pietii si mancati melci fierti.
1. Istanbul – pentru ca e locul unde am filmat primul episod din Bazar. Pentru Princes Islands, insulele din Marea Marmara azi locuri de relaxare, ieri locuri de exil. Pentru toate lucrurile frumoase care s-au intamplat sau nu si la care am visat in orasul acesta. Pentru ca e la o ora de zbor de Bucuresti. Pentru ca haosul in stare pura de aici iti da energie. Si pentru o bere la Husnu pe Akbyik street. La sfarsitul lui 2009 se redeschide Pera Palas, hotelul a carui istorie se leaga de Orient Express si de ilustrii sai pasageri.

Gata, au fost 10. Locurile mele preferate nu se opresc aici. Promit sa revin si sa pun poze la acest post.

CARE ESTE TOP 10-ul VOSTRU?

PS Poza de mai sus nu e din niciunul din locurile despre care am scris. Dar e din Brazilia, aproape de Rio.

13 Comments »

  • codeus says:

    Ce-ti spuneam eu alta data “respir”aer prin povestile tale.Vorbesti de o lume inaccesibila mie.Eu mi-as dori din pct de vedere cultural o vizita la Istambul cred ca e cel mai complet oras pt ca se intalnesc o gramada de culturi si nu ma refer aici doar la oameni.Cred ca mi-ar trebui o saptamana sa vad arhitectura orasului.Apropo de arhitectura am avut anul trecut ocazia sa fiu pt o saptamana si ceva in Oravitza .E superba ma refer la partea veche a orasului .Am trecut intr-o duminca prin patru sute de ani de istorie prin cladirile care sunt in oras.e ceva inegalabil la noi nu cred ca mai este vreun oras sa se fi pastrat asa de bine .felicitari localnicilor pt ca au stiut cum sa fereasca orasul de tavalugul comunist.

  • Cezar says:

    1. Bali, Indonezia – pentru ca este locul de pe Pamant cel mai apropiat de paradis.

    2. Angkor Wat, Cambogia – pentru minunile arhitectonice, dar si pentru oamenii zambitori desi au trecut prin perioada cumplita a khmerilor rosii. De asemenea si pentru cel mai tare motiv de a cumpara nu stiu ce suveniruri – “If you don’t buy, I cryyyyyyy”

    3. Kathmandu, Nepal – pentru temple, pentru apusul de soare din Durbar Square, pentru muzica din jurul stupei de la Bouddha, pentru ghizii de la Pashupatinath si pentru o calatorie in timp.

    4. Macchu Picchu, Peru – pentru ca simti ca zeii sunt mai aproape de noi, mai ales cand se ridica norii de pe vai.

    5. Venezia, Italia – pentru ca este un palat urias in aer liber… si pentru canale :)

    6. Bangkok, Thailanda – pentru energia si dinamismul incredibil al acestui oras pe care il simti doar in Cairo. Dar spre deosebire de Cairo, are spectacolul post-hippy din Khao San Road si masajele la picioare.

    7. Hong Kong, HK – pentru ca este o ingemanare intre cultura asiatica si modernism… pentru Tsim Sha Tsui si pentru Victoria Peak, pentru Chonking Mansions si pentru Ritz Carlton.

    8. Lhasa, Tibet – pentru ca poti sa atingi cerul cu mana, pentru plimbarea din jurul templului Jokhang si pentru Palatul Potala… Si pentru ca te simti atat de bine dupa ce iti revi de la raul de inaltime

    9. Brugge, Belgia – din aceleasi motive ca si Venezia

    10. Maastricht, Olanda – pentru ca aici am vazut prima oara Occidentul la 19 ani… si pentru ca am studiat un an tot aici.

    Si ar mai fi: Dubrovnik, Odessa, Jaisalmer, Borobudur, Carcassonne, Cuzco, Niagara Falls, Shanghai, Sarajevo, Salzburg, Amsterdam, Paris, Barcelona, Marrakech, Toledo, Segovia, Lisabona, Obidos, Flam, Praga, Monte Carlo, Firenze, Pompei, Luzern, Munchen si multe alte locuri

  • codeus says:

    HOOO!!! Cezare mai pune “frana”ca ma pierdusi undeva pe drum printre celea zece.))))

  • 1 Florenta pentru stradute, piazzete, dom, vin, paste, michelangelo si imaginea de pe fiesole
    2 Praga pentru arhitectura si pentru berarii
    3 Londra pentru veselia si optimismul locuitorilor
    4 New York pentru senzatia de deja vu pe care o ai la fiecare colt de strada
    5 Barcelona pentru ramblas, tapas, sangria, cladirile extraterestre ale lui gaudi
    6 Vienna pentru aristocratia care iese la plimbare duminica dupa amiaza
    7 Pokhara pentru occidentalii care au renuntat la avantajele lumii moderne pentru a se stabili intr-un loc foarte linistit
    8 Saint Luis de Senegal pentru arhitectura coloniala si viata de noapte
    9 Paris pentru Montmartre si Sena
    10 Cluj pentru ca aici m-am nascut, aici traiesc si aici ma simt bine
    PS. Am unele orase din lista lui Razvan sau cea a lui Cezar pe care le-as baga fara probleme in acest top, dar am vrut sa vin cu ceva nou si oricum e greu sa te decizi asupra a doar 10 orase.

  • dalila says:

    1.MOSCOVA pentru oamenii de acolo
    2.GRECIA ,toata ,pentru pacea si linistea care ti o imprima
    3.RUST pentru bucuria pe care o citesti in ochii copiilor (EUROPA PARK)
    4.LENINGRAD (pe vechi) pentru toata istoria adunata acolo
    5BOHOTIN (undeva intre iasi si husi) pentru lebedele care vin in fiecare primavara
    6LONDRA pentru ca niciodata nu am sa reusesc sa o vad TOATA
    7sper sa ajung anul acesta in Olanda la festivalul lalelelor,
    daca aveti informatii mai multe asi fi fericita sa le primesc
    8 ma bucur pentru voi ca , calatoriti atat de mult si la cat mai multe ,ca sa ne povestiti si noua
    9 PARISUL pentru inghetata care se vinde langa SENA
    si disneyland
    10 VATRA DORNEI iarna pentru vinul fiert cu scortisoara si corji de portocala cand ai nasul si picioarele inghetate bocna (vinul asta special il gasiti sus la cabana….dar urcati cu telescaunul 30 min )

  • catalinex says:

    nu cred ca ar fi corect sa fac un top 10 insa imi face placere mereu sa revad Istanbulul, Holsterbro, Copenhaga, Atena, Hammamet, Stuttgart, Baia-Mare, Bucuresti, Timisoara, Kavos, Berlin, Dublin…

  • Mana says:

    Peste două zile plec(ăm) la Istanbul. Ce ne recomanzi?

  • razvan says:

    @Mana: Princes Islands, luati ferryboat-ul pana la Buyukada, veti ajunge intr-o alta lume. De film american despre Orient. Neaparat mancati peste la un restaurant de pe faleza. Nu va ia mai mult de jumatate de zi toata excursia. Bineinteles nu ratati Grand Bazar si bazarul de condimente (Egyptian Bazaar), Aya Sofia, Blue Mosque si musai Top Kapi. Astea va iau cam doua zile vazute temeinic :) Shopping? Buticurile din Beyoglu si Taksim, magazinele cool din Nisantasi si marile lor mall-uri – se pricep ca ei au construit si prin Romania asemenea chestii. O seara pe Istiklal st e din nou de neratat. In rest, soak up the atmosphere… o sa veniti energizati de acolo.
    Dar poate raspund si ceilalti prieteni de pe blog la intrebare?

  • dana says:

    1. – pentru ca e cel mai frumos post de pana acum, mi-a facut tare bine la suflet si la cap – abia respir dupa turul asta de fortza

    2. – pentru ca de pct 7 mi-ai povestit live la fatza locului si e foarte placut sa-mi amintesc

    3. – pentru ca o sa-ti fur ideea si voi scrie un post similar 😉

  • dalila says:

    dana trebuiesa recunoastem ca razvan pur si simplu are talent si face ceea ce ii place
    deci puncul 3….mai greu

  • Mana says:

    Răzvan, știi că țin cont de sfaturile tale de călătorie. De data asta n-am reușit să vedem chiar tot ce ne-ai recomandat, dar am acoperit o bună parte (și un pic pe lângă!). Restul – data viitoare, căci Istanbulul a intrat și în topul preferințelor mele!
    Hehe! Anul trecut, pe vremea asta mă pregăteam să întind covorul roșu :)

  • Elena says:

    Lucky you caci ai ocazia sa vezi atatea locuri! Spune-ne si noua unde nu ai fost :)

  • Stefan Daniel says:

    1. Venetia – pentru palate, aglomeratie si Canal Grande
    2. Insula Corfu – pentru minunata vegetatie si superbele insule de langa
    3. San Marino – pentru linistea oamenilor de acolo si pentru aerul FOARTEEEE curat
    4. Budapesta – si pentru Buda si pentru Pesta ; un oras minunat poate cel mai frumos din Europa dupa parerea mea si foarte linistit. Pentru barurile de noapte care mai tot timpul suntpline
    5. Salsburg – pentru peisaje pentru Alpi si pentru orasul vechi
    6. Istambul – pentru forfota continua, pentru Bosfor si nu in ultimul rand pentru ca este aproape de Bucuresti.
    7. Florenta – pentru orasul vechi minunat si pentru basilica Santa Croce
    8. Wupertall – un orasel mic din nord – vestul Germaniei cu un frumos tranvai suspendat ce merge deasupra orasului de la un capat la celalalt si dateaza de peste 100 de ani
    9. Munchen – pentru piata centrala, pentru shoping si pentru berea bavareza
    10. Veliko Tarnovo – pentru orasul asezat in amfiteatru si pentru manastirile din imprejurimi

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Powered by WordPress | Theme: Aeros 2.0 by TheBuckmaker.com | Hosted and customized: Comanescu.ro | Photos: IndieStudio.ro